La o cafea cu un idol al tribunei oradene!

Acțiunile dedicate campaniei aniversare #CAO110 continuă, iar astăzi vă prezentăm episodul 2 din acest efort susținut de regăsire al legendelor clubului. După întâlnirea emoționantă cu fostul câștigător al Cupei României din 1956, Gheorghe Barcu, acum a venit rândul unui alt fost jucător al Club Atletic Oradea să facă cunoștință cu proiectul nostru, astfel creându-se tot mai multe punți de legătură între trecutul glorios și prezentul, sperăm noi din ce în ce mai promițător și de succes.

Árpád Szűcs, căci despre el este vorba, a fost și încă este unul dintre idolii tribunei orădene, evoluând aproape întreaga sa carieră pe malurile Crișului Repede. Zilele trecute, acesta a dat curs invitației noastre „de a ne vedea la o cafea”, astfel vice-președintele CAO 1910, Imre Lukács a avut onoarea de a purta o discuție informală, relaxată și deosebit de plăcută cu dl. Szűcs, o întâlnire din multe puncte de vedere emoționantă, între un reprezentant al perioadei CS Oradea/ Crișana (1958–1963) și un reprezentant de seamă al actualului proiect, Club Atletic Oradea 1910.

Árpád Szűcs (stânga) și Imre Lukács (dreapta)

Árpád Szűcs, cunoscut și ca Arpad Suciu (în urma unei „cosmetizări” tipice perioadei comuniste), este el însuși o dovadă vie a faptului că fotbalul orădean a avut și el momentele sale de glorie. Acesta a fost legitimat pentru prima dată la Metalul Oradea, pe când avea doar 14 ani, Metalul anilor ’50 fiind de altfel nimeni alta decât vechea Stăruința Oradea, „fabrica” de fotbaliști a Oradiei și o rivală importantă a CAO, în anii ’20 și ’30. De-a lungul timpului mai mulți fotbaliști importanți din istoria clubului nostru s-au format la Stăruința, printre ei: Gheorghe Băcuț, Iuliu Barátky, Iosif Bartha, Tiberiu Bone, Francisc Spielmann sau frații Ștefan și Albert Ströck.

În 1958, Metalul Oradea sucomba sub presiunea vremurilor, iar tânărul Szűcs se muta la CS Oradea (denumirea purtată de CAO la acea vreme). La 18 ani este promovat în lotul de seniori, exact în anul în care numele clubului se schimba din nou, acum în Crișana Oradea, iar antrenor era nimeni altul decât Francisc Rónay, omul de care se legau nu mai puțin de 20 de ani din istoria de 51 de ani (la acea vreme) a clubului. Rónay fusese de altfel omul care crease senzaționala generație NAC ’44, campioană într-o ligă a Ungariei în care evoluau fotbaliști precum Ferenc Puskás, József Bozsik, Nándor Hidegkuti, György Sárosi sau Ferenc Szusza.

Szűcs la începutul carierei (Crișana Oradea, 1962)

Revenind la dl. Szűcs, acesta a debutat la seniori în Divizia B, sub comanda legendarului Rónay, având onoarea să facă parte din ultima mare echipă a CAO, alături de fotbaliști precum Szakács II, Tóth, Bodo, Petriko, Székely, Iacob, Mircea Neșu, Szakács I, Harsányi, Köszegi sau L. Vlad. Crișana promova în Divizia A la finalul sezonului, astfel, la 19 ani tânărul Szűcs avea șansa de a debuta destul de rapid și în primul eșalon al țării.

Szűcs în echipa Crișanei (Div. A 1962–63)

După desființarea Crișanei (CAO) în 1963, acesta s-a mutat la Flamura Roșie Oradea, după care din 1964 a evoluat în mod constant pentru noua echipă fanion a orașului, FC Bihor (sau Crișul Oradea cum era cunoscută până în 1972). La FC Bihor a făcut parte din echipa de aur a anilor ’60 –‘70, iar pe lângă foștii colegi de la Crișana, ajunși ulterior și la Crișul, a jucat alături de alte nume grele ale fotbalului bihorean, precum frații Iosif și Atilla Kun, Paul Popovits, Gheorghe Dărăban, Alexandru Nagy, Eugen Nagy, Elemer Cociș, Miroslav Vidac, Ioan Naom, Cornel Georgescu, Nicolae Florescu, Ioan Agud, Cornel Lupău, Ioan Zare sau Alexandru Gergely, printre mulți, mulți alții.

Szűcs în echipa Crișului Oradea (Div. A 1968–69)

La începutul sezonului 1973–1974 îl urmează pe antrenorul Ladislau Vlad (fost coleg de echipă atât cu Árpád Szűcs în perioada Crișana, cât și cu Gheorghe Barcu în perioada Progresul) în județul Hunedoara, unde evoluează pentru divizionara secundă, Mureșul Deva (locul 4, una dintre cele mai bune clasări din istoria clubului). Din retur ajunge din nou în Divizia A, la Jiul Petroșani, unde pune umărul la salvarea de la retrogradare, reușind și o performanță unică pentru Valea Jiului, câștigarea Cupei României, 4–2 în finala cu Politehnica Timișoara, golul al patrulea fiind reușit chiar de Szűcs, în min. 77.

Câștigător al Cupei României cu Jiul (1974)

În vara anului 1974, Árpád Szűcs revine la FC Bihor, unde avea să evolueze până în 1980, când la vârsta de 37 de ani, decidea să-și pună ghetele în cui. Activitatea sa fotbalistică este un reper pentru orice fotbalist orădean sau bihorean, dl. Szűcs având una dintre cele mai longevive cariere, dar și cele mai multe meciuri jucate (aprox. 550), dintre toți jucătorii născuți și crescuți pe malurile Crișului Repede, așadar un adevărat model de dăruire și sacrificiu.

Szűcs la FC Bihor în a doua sa perioadă (1977)

Echipa Club Atletic Oradea 1910 ține să îi mulțumească încă o dată dlui. Árpád Szűcs pentru că ne-a oferit șansa să-l cunoaștem personal, îi dorim multă sănătate, sperăm să colaborăm în continuare și îi promitem că vom încerca să readucem fotbalul orădean acolo unde îi este locul!

CV

Árpád Szűcs (1968)

Nume: Árpád Szűcs (Suciu)

Locul și data nașterii: Oradea, 16.03.1943

Poziție: Extremă dreapta

Echipe: Metalul Oradea (1957–1958, juniori), CS Oradea (1958–1961, juniori), Crișana Oradea (1961–1963), Flamura Roșie Oradea (1963–1964), FC Bihor Oradea (1964–1973), Mureșul Deva (1973), Jiul Petroșani (1974), FC Bihor Oradea (1974–1980)

Debut Divizia B: 1961 (Crișana Oradea)

Debut Divizia A: 1962 (Crișana Oradea)

Meciuri: aprox. 550 (190 în Divizia A)

Goluri: 39 (30 în Divizia A)

Trofee: Cupa României: 1973–1974 (Jiul Petroșani); Divizia B: 1961–1962 (Crișana/ CAO), 1970–1971, 1974–1975 (Crișul/ FC Bihor)

A fost antrenat la CAO (Crișana) de: Francisc Rónay, Constantin Woronkowski

A jucat la CAO (Crișana) alături de: Miklós Arnócky (Arnóczki), Nicolae Bákos, Ladislau Bodo, László Halász, István Harsányi, Alexandru Iacob, Ladislau Kőszegi, Mircea Neșu, Liviu Petriko, S. Pugna, Iosif Szakács I, Ludovic Szakács II, Zsigmond Szakács III, György Székely, Ferenc Szilágyi sau Ludovic Tóth, printre alții.

💚Forza CAO! Renaștem împreună! 110 ani❤️

@FOTO CAO 1910, Cătălin Doble, Cronica Văii Jiului

RUGNIS GROUP SUSTINE CLUB ATLETIC ORADEA!

ERGOCON, FLORIVAS & FORELIT SUSTIN CAO!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy