Cronica. Visul unor nopti de vara

Preambul. CAO, un wild card primit de Oradea din partea destinului

Acum trei ani, dintr-o totală nebunie a dlui. Florin Mal, a luat ființă asociația sportivă CAO 1910, club de fotbal menit nu doar să continue tradiția fotbalistică a Oradiei, ce să readucă în actualitate povestea fabuloasă a Clubului Atletic din Oradea, singura echipă din România și doar a doua din Europa, campioană în două țări.

Acest proiect a venit cumva într-un moment mai puțin prielnic, într-un moment în care fotbalul orădean și bihorean se afla în cel mai de jos punct, probabil, al istoriei sale. Descumpănirea și speranța, moartă și ea până la urmă, pe undeva prin apele învolburate ale Crișului Repede au făcut ca proiectul CAO să fie privit cumva cu prudență de o parte a publicul local, dacă nu chiar cu aciditate. Mare iubitor al sportului rege, căldurosul public orădean, cunoscut în țară pentru presiunea pe care reușea să o pună asupra adversarilor, se mai schimbase, se mai învrăjbise, anii mulți de suferință și dezamăgiri lăsaseră urme adânci.

CAO la primul meci de la reînființare (2017)

Ceva era însă diferit la acest proiect, ca microbist umblat pe multe stadioane (și nu doar locale) am putut observa încă de pe maidanele Ligii a 5-a o implicare ieșită din comun, o răutate pozitivă, o dorință enormă de a face lucrurile așa cum trebuie, profesionist și transparent. Staff-ul administrativ tânăr, avântat, iubitor de fotbal până la Dumnezeu și cel mai important, nou în fenomen, a muncit absolut voluntar în tot acest timp, doar din dorința de a repune fotbalul orădean pe harta României. Staff-ul tehnic l-a avut încă de la început în componență pe dl. Florin Farcaș, un pasionat al fotbalului elegant, cu pase multe la firul ierbii, ulterior prin venirea dlui. Dorin Mihuț echipa căpătând o și mai mare răutate pozitivă în joc, antrenorul nostru secund fiind cunoscut (și ca jucător) pentru doza mare de efort și dăruire la care este dispus.

La nivelul lotului de jucători, filosofia era una nouă pentru Oradea fotbalistică a ultimilor 15-20 de ani, accentul fiind pus pe tinerii orădeni și bihoreni, iar acest fapt se simțea din plin pe teren. Deși lipsa de experiență le mai juca feste uneori, copii Bihorului luptau dârz și puneau suflet în fiecare meci, cum rar mi-a fost dat să văd la vreo echipă. În același timp, o mână inimoasă de suporteri îi împingeau mereu de la spate, creând o atmosferă de care nici unele echipe de Liga 1 nu beneficiau.

Și iată că acest proiect, construit cu mult suflet, ambiție și sacrificii realizate din toate părțile, s-a prezentat în vara lui 2020 (an pandemic) la barajul de promovare pentru Liga 3, iar după un început straniu cu CSM-ul sătmărean, venea vremea revanșei, duminică 9 august, împotriva Someșului Dej.

Someșul Dej – Club Atletic Oradea 1–2 (1–0)
Sg. Costin 39′ / Hosu 71′, Blăgea 85′

📅 Data: 9 august 2020
🕚 Ora: 17:30
🏟️ Stadion: Municipal (Zalău)
☀️️ Vremea: Senin, 30°C
🏟️ Teren: Bun
⚽️ Arbitri: Florin Andrei (Tg. Mureș) – Alexandru Vodă (Alba Iulia), Ferencz Tunyogi (Zalău)
⚽️ Observatori: Cristian China (Baia Mare) și László Sajtos (Sibiu)

Dej: 44. Sabo – 93. Budăcan, 3. A. Toma (C), 26. Sg. Costin, 24. Plăian – 94. R. Trif – 17. S. Rus, 7. Dobrea, 11. Hetea (D. Popa 56′), 10. P. Bogdan – 16. Colța (Petrean 73′)

Rezerve neutilizate: 55. Toderean – 8. Boerean, 18. Rebuș, 19. Podină
Antr. Gheorghe Barbu & Ionuț Bal

CAO: 12. Ghețe – 20. Cr. Copil (Ioviță 89′), 23. D. Stan, 4. Panti, 43. D. Jurcă – 8. Haș (C), 22. Letan – 18. A. Iacob (Cherman 89′), 30. Al. Lezeu (R. Ardelean 80′), 10. D. Costea (Blăgea 63′) – 7. Hosu

Rezerve neutilizate: 1. Debre – 11. Balog, 88. Tenche
Antr. Florin Farcaș & Dorin Mihuț

Prima repriză. Sechelele meciului cu Satu Mare

Deși mai motivată ca niciodată, echipa noastră favorită a suferit în multe momente ale primei reprize de același trac văzut și cu CSM Satu Mare. Presiunea tradiției fotbalistice orădene, așteptările unui întreg oraș și riscul risipirii muncii din ultimii ani au apăsat din nou destul de greu pe umerii tinerei și neexperimentatei echipe „alb-verzi“. Ideile de joc au fost totuși ceva mai clar exprimate, intrările mai decise, dar presiunea golului și lucida apărare dejeană au dus la o dominare ternă, teritorială din partea băieților noștri, lipsind însă, din păcate, ocaziile iminente de gol.

Totuși, câteva șanse au existat, iar prima a venit în min. 6, când, după o cursă a lui Cristian Copil, mingea a ajuns în lateral dreapta la Andrei Iacob, tânărul nostru fotbalist și-a așezat balonul pe piciorul stâng și a șutat decis la colțul lung, nereușind însă să găsească spațiul porții apărate de Călin Sabo. Ulterior centrarea căpitanului Andrei Haș din min. 19 a dat emoții defensivei „portocaliilor“, care au respins cu dificultate, prin al lor căpitan, Alin Toma.

Someșul–CAO 1–2

Un minut mai târziu avea să se consume cea mai mare ocazie a primei reprize, Cosmin Letan găsea o diagonală de 30 de m pentru Darius Costea, iar decarul orădean înțepa mingea din cădere, la 15 m de poarta dejeană, însă Sabo, ieșit mult în întâmpinare, reușea să pareze.

După pauza de hidratare, Someșul a fost echipa mai periculoasă, însă fără realizări notabile, până în min. 39, când la o lovitură liberă de la 20-22 de m, corect acordată de centralul Florin Andrei (de altfel, cu un arbitraj impecabil), veteranul Sergiu Costin (41 de ani) a trimis o minge perfectă, ca pe vremuri, fără nici o șansă pentru portarul nostru, Vlad Ghețe, 1–0.

Repriza a doua. „Alb-verzii“ au luptat ca niciodată

Mitanul secund a debutat cu echipa „de pe Crișul Repede“ la timonă, insistentul Iacob a mai expediat un trasor cu piciorul stâng, veteranul Toma fiind însă din nou la post, mereu salvator în fața portarului Sabo, ce dăduse anumite semne de nesiguranță și în meciurile anterioare. Apoi însă, chiar din fața celor 50 de spectatori veniți tocmai de la Oradea (ce stăteau la gardul unde ar trebui să fie tribuna a 2-a), tehnicul Ionuț Dobrea centra perfect pe 6 m, același veteran Sergiu Costin îi lua fața tânărului Alin Panti (la singurul său moment de ezitare) și trimitea imparabil, bara transversală salvându-l doar pe Vlad Ghețe (min. 55).

Someșul–CAO 1–2

După acest moment deosebit de sensibil, CAO a dat o replică excelentă, demonstrând că a învățat ceva din meciul de miercurea trecută, iar în min. 69, juniorul Patrick Blăgea, intrat de doar 6 minute pe teren, trimitea un prim șut bun de la aprox. 20 m, Sabo însă avea să rețină cu siguranță. Au trecut doar două minute după această acțiune a lui Blăgea și vice-căpitanul Letan, găsea o nouă diagonală de peste 20 de m, de data aceasta punându-l excelent în valoare pe golgheterul Marius Hosu, acesta pătrunzând în careu și trimițând la colțul lung de la aprox. 6 m, pe lângă Sabo, ieșit ușor haotic în întâmpinare, 1–1.

Golul lui Hosu a fost momentul declicului pentru CAO, momentul în care toate forțele alb-verzi s-au regăsit, de la staff-ul administrativ, banca tehnică și suporterii (de la gard), până la fotbaliștii din teren, cu toții arătând un spirit de luptă care a surprins întreaga audiență prezentă la Zalău, nici măcar jandarmeria trimisă să stopeze scandările galeriei CAO nemaiputând face nimic, spiritul istoric al trupei de pe Criș renăscuse, Someșul avea minutele numărate.

Min. 82, același Letan (absolut imperial în acest meci) trimite un șut ușor deviat, iar Sabo respinge greu în lateral. După două minute, la o insistență a lui Hosu, portarul gazdelor de conjunctură respinge în out, apoi din out-ul rezultat, mingea ajunge la tânărul Patrick Blăgea, care fără inhibiții, trimite o rachetă sol-aer de la 30 de m, mingea lovește bara transversală și cade pe linia porții, de unde mai sare o dată, aproape nenatural și intră în plasă. Poate chiar Bodola, Barátky sau Váczi, văzând din ceruri ambiția deosebită a copiilor Bihorului, să fi pus un vârf de gheată, cine știe…oricum centralul Florin Andrei indică centrul terenului, în uralele băncii tehnice a „atleticilor“, 2–1.

Video cu golul lui Patrick Blăgea:

CAO se năpustește frenetic în atac, ca o veritabilă „gașcă nebună“, Letan centrează din lateral dreapta, dar Hosu și Raul Ardelean trec agonizant pe lângă balon (de la 11 m), apoi la un corner de pe stânga, același Hosu reia cu capul de puțin pe lângă. În min. 90+3, Letan mai expediază o ghiulea cu stângul de la 27 de m, Sabo întâmpină probleme mari și respinge în 5 m, de unde Hosu reia exact în portarul dejean, apoi, după câteva momente, fluierul final se aude lung, 2–1 și tinerii jucători bihoreni încep sărbătoarea alături de galerie.

Concluzii. Promovare? Doar Dumnezeu știe…

Acum e greu de spus dacă echipa noastră a promovat sau nu în Liga 3, în condițiile în care criteriile de departajare a celor mai bune 7 locuri 2 nu mai sunt la fel de clare precum păreau. Prin presa de specialitate și prin lumea fotbalului s-a întocmit un clasament la nivel național, în care am fi pe locul 8 (imediat sub linie), apoi unul la nivel regional, unde am promova în detrimentul Sportului Șimleu Silvaniei. De asemenea s-a vehiculat criteriul fair-play (nr. cartonașelor încasate) unde am fi clar dezavantajați după arbitrajul de răsunet al centralului Mircea Ardelean din Arad, dar oricum acest ultim criteriu ni se pare imposibil de pus în practică, deoarece sunt 2 grupe în care nu s-a disputat nici un meci, astfel nr. cartonașelor încasate de aceste echipe este 0 (zero), acest criteriu, din perspectiva echipei CAO 1910, e echivalent cu a compara mere cu pere.

Familia CAO, mereu unită

Indiferent de care va fi deznodământul acestei telenovele, proiectul început și dezvoltat cu atât de mult patos de echipa noastră, va continua, deoarece mai presus de cele 3 puncte și meciurile de baraj, CAO a câștigat un grup de jucători fantastic, o familie în adevăratul sens al cuvântului. Desigur, continuarea la Liga 4 va fi un pas însemnat înapoi, dar nu unul suficient de mare încât să zdruncine o familie, până la aflarea deznodământului, visul unor nopți de vară continuă…

Clasamentul final al grupei de baraj:

💚Forza CAO! Renaștem împreună! 110 ani❤️

@FOTO CAO 1910, FC Someșul Dej @VIDEO cjsport.ro

CAMIOANE AUSEU SUSTINE CLUB ATLETIC ORADEA!

HANUL CU NOROC, LAVA & RADU’S PUB SUSTIN CAO!

5 Comments

  • Radu Horga Posted August 11, 2020 2:01 pm

    Se pare ca echipele care vor sa se înscrie in Liga 3 o pot face pana pe 12 August și vor fi puse pe o lista de așteptare pana la finalizarea inscrierilor. Locurile necompletate se pot înlocui cu echipele de pe lista de așteptare.

    • CAO1910 Posted August 11, 2020 3:44 pm

      Atat Club Atletic Oradea 1910, cat si AJF Bihor au facut cereri oficiale de inscriere spre FRF. Asteptam decizia.

  • Florin Mal Posted August 11, 2020 2:11 pm

    Oamenii implicati in acest proiect sunt oamnei de calitate! Sunt foarte multi alaturi de noi care sprijina financiar echipa, oameni de afaceri, oameni simpli si autoritatile locale. Nu puteam realiza nimic fara cei care au avut “nebunia” sa creada ca se poate si altfel! Nu vreau sa enumar pe nimeni dar vreau sa le spun MULTUMESC sunteti minunati!

  • Mihai P. Posted August 12, 2020 8:53 am

    S-a aflat si celelalte promovate de FRFeu pentru liga a3a.. Bine ca dinamoul, scapa de retragradare prin birouri..
    https://www.frf.ro/recomandate/se-stiu-toate-echipele-promovate-in-liga-3/
    Chiar daca CAO nu este inca pe lista eu zic sa avem un pic de rabdare, ca sigur vor mai aparea surprize.
    Indiferent de asta, capul sus! Nu e o drama ca nu se promoveaza acuma, spre exemplu si Ripensia Timisoara a stat 2 ani in liga a 4a.. Dupa ce se ajunge in esaloanele superioare, publicul si fanii pun tot mai multa presiune.
    Felicitati oricum pentru rezultatul de la baraj, capul sus pentru baieti!

  • Mihai P. Posted August 12, 2020 9:13 am

    O observatie pertinenta, dupa publicarea ultimelor promovate de pe FRF, sunt 3 echipe: cu 0 puncte, CSM Râmnicu Sărat, CS Sportul 2007 Șimleu Silvaniei cu 1 punct si cu 0 puncte AS FC Bărăganul Ciulnița.???? Cum sa promovezi cu 0 puncte??? Incredibil…

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy