La multi ani, domnule presedinte!

Atenția noastră, a celor ce facem parte din viața Club Atletic Oradea, se îndreaptă astăzi, 21 aprilie 2020, spre un nume important din istoria recentă a clubului, și anume Florin Mal, președinte și membru fondator al CAO 1910 Oradea.

Pentru a înțelege mai bine însă valoroasa sa contribuție în renașterea acestui brand puternic al fotbalului românesc, vă propunem o scurtă incursiune în trecutul recent al grupării „alb-verzi”, dar și al fotbalului orădean.

Pe 12 ianuarie 2016, FC Bihor Oradea, club fanion al județului și orașului, își dădea obștescul sfârșit, la capătul unei lungi suferințe, a cărei motive sunt din multe puncte de vedere încă neclare, triste, enigmatice, dar totodată înțesate de o puternică mireasmă balcanică, pe care o poți simți și fără a ști toate dedesubturile, sau a fi un mare expert. Cum nu este nici momentul, nici locul unei astfel de analize, vom trece mai departe, astfel că pe parcursul anului respectiv, la nivelul fotbalului orădean s-au putut observa o serie de tentative de a reveni în prim plan, toate însă părând a se prăbuși sub ochiul critic a unui public cunoscător de fotbal (care nu se mulțumea cu un simplu proiect schițat rapid pe hârtie), dar și a unui mediu de afaceri ce nu părea să fie dispus a mai investi prea curând (nici bani, nici încredere) în sportul rege.

Florin Mal in varianta ros-albastra a tricoului CA Oradea.

În această atmosferă lipsită de speranță și orizont, Florin Mal, fost fotbalist la Voința Oradea, dar totodată un simplu iubitor de fotbal, un microbist ca noi toți, a avut o idee, aceea de a reda cezarului ce era de drept al său, de a reda Clubului Atletic Oradea dreptul său de a reprezenta municipiul de pe malurile Crișului Repede și căldurosul său public, atât de bun cunoscător al fenomenului fotbalistic.

De la această idee (dorință) a unui microbist rămas fără obiectul hobby-ului său, fotbalul, s-a născut un proiect văzut de mulți ca nebunie curată, Club Atletic Oradea 1910. Cel pe care astăzi îl numim cu mândrie „președinte” a început la finalul anului 2016 o muncă titanică, de regăsire a istoriei pierdute a CAO, club ce se fondase în Imperiul Austro-Ungar, jucase în campionatul României Mari, ca mai apoi firul istoriei să o trimită in Ungaria horthystă, iar in final să o readucă în România comunistă, unde era desființată în 1963 din rațiuni politice.

Căutările nu au adus însă prea multe răspunsuri, istoria glorioasă a primei echipe din afara Budapestei ce cucerea titlul în Ungaria (1943), a primei și singurei echipe orădene ce cucerea un titlu în România (1949) și o cupă (1956) părea rasă de pe fața pământului. Timpul nemilos distrusese orice urmă din brandul ce pusese Oradea pe harta fotbalistică a lumii. Totuși, într-un final, munca asiduă și căutările au început să dea roade, urmașii legendarilor fotbaliști ce îmbrăcaseră tricoul alb-verde al CAO/ NAC, auzind de inițiativă, au considerat propice să o susțină, dându-și astfel acordul pentru renașterea formației care cândva fusese club fanion al orașului. Cu legitimitatea dată de înaintași, asemenea altor proiecte din fotbalul românesc (Ripensia Timișoara sau Venus București) brandul Club Atletic Oradea a fost înregistrat oficial, înscriindu-se ulterior în Liga 5, la începutul sezonului 2017–18.

Florin Mal pregatit pentru un nou sezon alaturi de CAO. (vara 2019)

Deși pe teren rezultatele pozitive veneau unul după altul, munca organizatorică din spatele pozei de final cu trofeul de campioană a Ligii a 5-a, a fost titanică. Înconjurat de un grup de oameni pasionați și inimoși, Florin Mal a propus încă de la început o dezvoltare organică a clubului, fără a arde etape. Acesta s-a aflat însă mereu într-o continuă căutare de oameni iubitori ai fenomenului și sponsori, care să vină alături de proiectul său de suflet, devenit acum un proiect de suflet al fotbalului bihorean. Reticența mediului privat de la nivel local nu a fost ușor de pătruns, refuzurile fiind mai multe, în primul sezon de la reînființare, decât colaborările încheiate. Odată cu trecerea timpului, prin seriozitatea și transparența arătate, mulți dintre iubitorii de fotbal cu potență financiară au ales însă să se alăture proiectului  nostru, motiv pentru care le mulțumim și pe această cale.

Liga a 4-a fost o nouă încercare dificilă, iar după un prim sezon dus la capăt cu brio, fără bugete exorbitante, dar cu bani achitați la timp, în care echipa și-a făcut datoria și a terminat în obiectiv (locurile 1-5), iată că a venit acest sezon în care veștile bune s-au ținut lanț. De la parcursul impecabil, ce nu a cunoscut însemnătatea egalului sau a înfrângerii, până la sprijinul acordat de Primăria Oradea, ca rezultat al organizării economice și sportive fără cusur, a transparenței și deschiderii spre dialog, lucrurile au început să se lege într-un mod frumos, propice performanței fotbalistice.

Un transfer de rasunet (la muzeul figurilor de ceara).

Astfel, cu ocazia zilei de naștere, echipa Club Atletic Oradea îi urează președintelui său un călduros „La mulți ani!”, multă sănătate, putere de muncă și să aibă ambiția necesară pentru a continua acest frumos proiect chiar și în acele momente dificile, momente ce cu siguranță vor apărea în viitor.

Pentru ideea acestui proiect fără de care, probabil, Stadionul Iuliu Bodola ar fi pustiu, iar fotbalul orădean fără orizont; pentru onestitatea, transparența, dragostea de fotbal, nebunia și managementul impecabil, toate, calități arătate în acești ani, îți MULTUMIM!

💚Forza CAO!❤️

ERA SHOPPING PARK SUSTINE CA ORADEA.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy