Iuliu Barátky 110 ani (in memoriam)

Acum exact 110 ani, cu doar 11 zile înaintea fondării Club Atletic Oradea, pe malurile Crișului Repede vedea lumina zilei Gyula (Iuliu) Barátky, viitorul fotbalist de legendă și reputat antrenor al clubului nostru, dar și a altor formații importante din fotbalul românesc, precum Rapid sau Dinamo.

Barátky la început de carieră.

Născut în familia unui cunoscut maistru măcelar din Oradea, Barátky a deslușit tainele fotbalului la Stăruința Oradea, unde a fost legitimat încă de la vârsta de 12 ani. Abilitățile native deosebite, pe care le avea tânărul Gyula, l-au recomandat pentru un debut timpuriu la nivel de seniori, la doar 17 ani îmbrăcând tricoul Stăruinței în campionatul național, într-o echipă unde la vremea respectivă strălucea Iosif Bartha.

De un singur sezon a avut nevoie debutantul Stăruinței pentru a se face remarcat, în 1928 semnând cu echipa fanion a orașului și a regiunii, Club Atletic Oradea. La CAO a jucat în două sezoane, fiind coechipier, printre alții, cu internaționalii Francisc Rónay, Gyula (Iuliu) Bodola, Andrei Glanzmann sau Elemér Kocsis.

Bodola & Barátky (anii 1930).

În 1930, la doar 20 de ani, este cumpărat de cel mai titrat club maghiar al vremii, Hungária Budapesta (actuala MTK), pentru suma de 2.500 pengő (aprox. 75.000 lei), sumă împărțită la acea vreme între familie și clubul „alb-verde”, oferta fiind de nerefuzat pentru anii respectivi (chiar dacă transferuri de jucători contra-cost se mai practicau și atunci). În final, transferul era însă un mare pas înainte pentru tânărul Barátky, care avea ocazia astfel să evolueze în poate cel mai puternic campionat european al momentului, dar și la probabil cea mai în formă echipă maghiară. Orădeanul face furori pe parcursul celor trei ani petrecuți în tricoul alb-albastru, punctând de 51 de ori în 82 de partide (0,62 goluri/ meci), apoi la insistențele tatălui (care se zice, ar fi vrut să-l lase la cârma afacerii sale) revine la Oradea, unde semnează cu rivala locală a CAO, Crișana.

Barátky la Rapid.

La Crișana, Barátky excelează din nou, iar cu o medie de 0,59 goluri/ meci intră în vizorul CFR-ului din București (actuala Rapid), care în 1936 nu mai stă pe gânduri și își asigură semnătura prolificului vârf bihorean, acum în vârstă de 26 de ani. „Gyussi” Barátky a jucat 8 ani în tricoul alb-vișiniu al bucureștenilor, încântând audiența mai de fiecare dată, câștigând respectul colegilor și al adversarilor. Băiatul talentat al Oradiei devenea „minunea blondă din Giulești”, iar din această perioadă a vieții sale, memorabile rămân provocările pe care le lansa după antrenamente, printre care ștergerea unei linii de cretă de pe bara transversală, doar cu ajutorul unor execuții de la 16 m sau doborârea sticlelor de bere, poziționate care mai de care mai ciudat, pe aceeași bară transversală, a stadionului de sub Podul Grant. 61 de goluri în 81 de meciuri (0,75 goluri/ meci) are Barátky pentru „feroviari”, printre cei mai prolifici atacanți care au călcat vreodată iarba Giuleștiului.

După scurte episoade la Carmen București, apoi din nou la CFR (ca antrenor-jucător), Barátky revine la Oradea în anul 1946, unde preia frâiele Libertății (fosta CAO), tot ca antrenor-jucător. Aici are meritul de a fi antrenorul care a reconstruit echipa clubului nostru, aflat în degringoladă după cel de Al Doilea Război Mondial. Libertatea a terminat pe 8, iar cuplul ofensiv Barátky-Spielmann a fost principala armă a team-ului orădean.

Barátky în naționala Ungariei (5 martie 1933)

Avea să-și încheie cariera la RATA Târgu Mureș în 1948 (la 38 de ani), devenind apoi pe rând selecționerul naționalei României, antrenorul Științei Cluj („U” Cluj) sau a lui Dinamo București (în două rânduri), la Oradea revenind pentru ultima dată în 1954, ca antrenor al Progresului, un alt nume purtat de CAO de-a lungul timpului.

Gyula (Iuliu) Barátky a evoluat în 9 meciuri pentru naționala Ungariei și în 20 de meciuri pentru naționala României, sub tricolor punctând și de 14 ori. A participat la Campionatele Mondiale din 1934 (Italia) și 1938 (Franța). Ca jucător, acesta a câștigat o Cupă a Ungariei cu Hungária FC și 6 Cupe ale României cu CFR București, în timp ce ca antrenor și-a mai acontat 3 Cupe ale României (2 cu CFR București și 1 cu Dinamo).

Barátky în naționala României (14 aprilie 1940)

Gyula (Iuliu) Barátky avea să părăsească această lume pe 14 aprilie 1962, la doar 51 de ani, din cauza unor probleme de sănătate ce se acutizaseră, lăsând astfel un mare gol în inimile microbiștilor ce apucaseră să-l vadă în iarbă, în special în cea a Giuleștiului sau a „Municipalului” orădean.

💚Forza CAO! Renaștem împreună! 110 ani❤️

@FOTO CAO 1910, labdarugo.be

TESAN PREST SUSTINE CLUB ATLETIC ORADEA!

GEONIC, GRECMIHAIDESIGN & INTELECT SUSTIN CAO!

3 Comments

  • Mihai P. Posted May 18, 2020 12:00 pm

    Regretatul Ion Costea, fost jucator la Rapid in anii ’30-’40, la viata lui s-a antrenat si a castigat alaturi de Baratki 5-6 cupe ale Romaniei, a spus despre “Minunea blonda” ca in opinia lui a fost cel mai mare fotbalist al Romaniei in perioada interbelica, si poate din istoria Romaniei. De mentionat ca maestrul Ion Costea a trait nu mai putin de un secol (101 ani), iar prin 2006 in revista Sport Magazin by Kicker, oferea un interviu despre marele Iuliu Baratki.

    • Castravete Posted October 6, 2022 3:20 pm

      A fost cel mai mare fotbalist din Romania, din toate timpurile!
      De multe ori, mingea trimisa de el sfida legile fizicii.Erau legile lui Baratky, stiute numai de el.Din cate stiu eu, Baratky nu a jucat la C.A.O. ci la Crisana Oradea, sau poate ca sunt unul si acelasi club cu denumirea schimbata?
      Doamne, cand vine vorba de Baratky mi se face pielea ca de gaina.

      • Romi Posted January 13, 2023 1:40 pm

        Sunt câteva carti scrise de George Mihalache despre viata lui Baratchy.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy