Avancronica. La „cules” de puncte in Dealul Florilor

Caravana Ligii a 3-a se mișcă cu pași repezi, iar aventura Clubului Atletic din Oradea continuă sâmbătă, 19 septembrie, cu o deplasare dificilă, la Baia Mare, împotriva Minaurului din localitate.

Partida se prefigurează drept un veritabil derby al rundei cu numărul 2, în special datorită tradiției fotbalistice a celor două municipii, a istoriei îndelungate și de multe ori zbuciumate a întâlnirilor Baia Mare–Oradea. Stăm și ne întrebăm, ce loc era oare mai potrivit pentru tensiunea unui astfel de derby, dacă nu Dealul Florilor și bătrânul stadion băimărean, stadion ce poartă numele omului care probabil leagă cel mai strâns istoriile fotbalistice ale celor două municipii, Viorel Mateianu.

MINAUR ȘI ZBUCIUMUL FOTBALULUI BĂIMĂREAN

Fotbalul băimărean, la fel ca cel orădean, a avut o poveste tristă în ultimii 20 de ani, poveste ce a început prin 2001, odată cu vânzarea locului de Divizia A, loc obținut pe teren cu multă sudoare de băieții ce îmbrăcau atunci echipamentul „galben-albastru”. Din acel moment, FC-ul s-a zbătut prin Liga a 2-a, apoi în 2010 a încetat să mai existe, dispariția echipei ce aducea, pe vremea regretatului Mateianu, Real Madrid în Dealul Florilor avea să lase un gol imens în sufletele maramureșenilor, „morișca” băimăreană era de acum doar o amintire.

După vreo doi ani cu FCMU Baia Mare drept singura echipă a orașului, ceva din spiritul istoric a renăscut odată cu înființarea FCM Baia Mare, dar și această echipă a ars ca o torță, iar din candidată la promovarea în Liga 1, a ajuns și ea să fie dată dispărută de pe harta fotbalului românesc.

Din 2017, inima fotbalului băimărean bate alături de Minaur, secția de fotbal a clubului sportiv ce a scris istorie în handbalul masculin românesc, sub bagheta regretatului Lascăr Pană. Spre deosebire de handbal, secția de fotbal utilizează culorile tradiționale, galben și albastru, iar pe stemă scrie cu litere mari „Minerul”, numele favorit al suporterilor și îndemnul sub care vuia tribuna din Dealul Florilor, atunci când favoriții aveau nevoie de sprijinul fanilor.

Promovată în 2018 în Liga a 3-a, Minaur a obținut în primul sezon un dezamăgitor loc 3, după FK Csíkszereda și vecinii de la Comuna Recea, însă marele șoc avea să vină în această vară, când la capătul unui baraj de promovare realizat aproape ad-hoc, s-au văzut învinși tocmai de Comuna Recea, echipa provenită de la periferia municipiului Baia Mare.

Progresul Șomcuta – Minaur Baia Mare 1–3

După ce au digerat ceva mai greu înfrângerea, „minerii” s-au adunat din nou sub comanda lui Dorin Toma, iar pentru acest sezon propun o echipă nouă, ce îmbină experiența unor jucători precum: Răzvan Lupu, Ciprian Duruș, Andrei Tânc sau Vasile Pop, cu tinerețea și dorința de afirmare a altora, cum ar fi: Bogdan Minteuan, Mark Parnău, frații Alexandru și Claudiu Petruș sau Andrei Zete, printre alții.

REVENIRE CU DREPTUL IN DIVIZIILE NATIONALE, DUPA 57 DE ANI

Pe de altă parte, formația noastră favorită, CAO, a revenit cu succes în campionatele naționale după o pauză de 57 de ani, obținând un punct valoros acasă cu SCM Zalău, o altă formație cu pretenții de Liga a 2-a. „Atleticii” au fost de altfel foarte aproape de a obține toate cele trei puncte, însă penalty-ul executat de Darius Costea a fost parat de tânărul goalkeeper zălăuan, Andrei Pop, în min. 86.

CA Oradea – SCM Zalău 1–1

Pentru partida de la Baia Mare, Sergiu Ciocan este în continuare accidentat, în timp ce Raul Ardelean și Victor Dobrescu sunt incerți, restul lotului fiind apt 100% și deciși să facă un meci bun în fieful „minerilor”, care vin și ei, de altfel, cu un moral ridicat după victoria din „Derby de Maramu”, 3–1 pe terenul unei alte nou-promovate, Progresul Șomcuta Mare.

Programul destul de dificil din acest debut de sezon nu-i sperie pe băieții noștri, aceștia fiind deciși să vină cu punct sau puncte și din Maramureș, despre acest fapt a vorbit antrenorul echipei noastre de seniori, Florin Farcaș, în exclusivitate pentru site-ul nostru:

„O deplasare destul de grea ținând cont de achizițiile făcute de Baia Mare, dar așa cum am mai spus-o obiectivul nostru este să practicăm un joc frumos și plăcut, respectiv să aducem calitate și progres în fiecare partidă pe care o disputăm.”

Precursoarele Club Atletic Oradea 1910 și Minaur Baia Mare s-au mai întâlnit până acum de 10 ori, toate partidele disputându-se în anii 1950, respectiv începutul anilor 1960, la nivelul Diviziei B, ultimul meci găsit prin arhive fiind o victorie a băimărenilor cu 1–0, în 1960, tocmai în Dealul Florilor.

Ultimele formații utilizate:

Minaur: Gudea – Cr. Paul, Prunescu, Tânc, Kr. Szekely – Berindea, V. Pop, P. Nistor, M. Donca –Minteuan, C. Stanciu Antr. Dorin Toma & Paul Ungureanu

CAO: Verdeș – Cr. Copil, Mintaș, D. Stan, Ioviță – R. Ardelean, Letan (C) – C-tin. Roșu, Blăgea, Al. Lezeu – Hosu Antr. Florin Farcaș & Dorin Mihuț

Așadar, Minaur Baia Mare și Club Atletic Oradea 1910 se vor întâlni în derby-ul rundei cu nr. 2 din Seria a 10-a, a Ligii a 3-a, sâmbătă, 19 septembrie 2020, ora 17:00, pe Stadionul „Viorel Mateianu”. Partida va fi condusă la centru de Sorin Vădana (Cluj-Napoca), ajutat la cele două tușe de George Suciu (Câmpia Turzii) și Alin Revnic (Cluj-Napoca), în timp ce observatori din partea FRF vor fi domnii Toma Ivan (Bistrița) și Sergiu Neichi (Satu Mare).

Program Etapa a 2-a (sâmbătă, ora 17:00)
Minaur Baia Mare – CA Oradea
SCM Zalău – Someșul Dej
CSC Sânmartin – Luceafărul Oradea
Gloria Bistrița – Progresul Șomcuta Mare
Sportul Șimleu Silvaniei – CSM Satu Mare

Pentru a vizualiza CLASAMENTUL LA ZI (CLICK AICI)

💚Forza CAO! Renaștem împreună! 110 ani❤️

@FOTO CAO 1910

OPEL WEST SUSTINE CLUB ATLETIC ORADEA!

GAP METAL, GEONIC & GREC MIHAI DESIGN SUSTIN CAO!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy