Statistici si concluzii la final de sezon

Club Atletic Oradea a (re)pornit din Liga a 4-a, la începutul sezonului 2022/23, unul complicat și care a dat senzația că a comprimat cel puțin două ediții de campionat, prin prisma evenimentelor ce s-au succedat aproape fără oprire. În ciuda obstacolelor avute, am reușit să ducem mai departe visul “alb-verde”, obținând rezultate mulțumitoare în cele două competiții în care am fost angrenați, la capătul unei ediții asumate, ca fiind una de reconstrucție.

Aflându-ne la ceasul concluziilor, vom arunca un ochi asupra statisticilor strânse în cele două competiții, de-a lungul ultimelor 10 luni competiționale, marcate de o reconstrucție totală în vara anului trecut și una parțială în iarna anului curent.

SENIORI (LIGA 4, LOCUL 1 PLAY-OUT, LOCUL 9 GENERAL)

Nu o fi fost CAO cea mai constantă echipă de la Liga a 4-a Bihor, dar cu siguranță a creat probleme pe unde a evoluat, în ciuda sezonului de reconstrucție avut, în care a rulat nu mai puțin de 36 de jucători, cu o medie de vârstă a lotului de doar 22 de ani, printre cele mai tinere formații din eșalonul al patrulea.

Club Atletic Oradea 2022/23 ultima etapă

Din cele 19 partide disputate, 13 s-au încheiat cu victoria favoriților noștri (68,42%), 2 la egalitate (10,53%) și 4 cu victoria echipelor adverse (21,05%). Dintre succesele obținute, 4 au fost în sezonul regulat, sub comanda antrenorului Ciprian Dianu, iar 9 în play-out, cu Dragoș Căvășdan la timonă. Victimele favorite? Victoria Avram Iancu, Viitorul Dobrești și Izvorul Cociuba Mare (3 victorii din 3 posibile, cu fiecare dintre ele), urmate apoi de FC Bihor II (cu 2 victorii și o înfrângere în meciurile directe).

Enigma pentru “alb-verzi” s-a numit în acest sezon Unirea Roșia, echipă al cărei cifru nu a putu fi decodat la Roșia, 3–3 în cele două meciuri disputate, și decodat cu greu la Paleu, CAO reușind să se impună cu 4–0, după o primă repriză albă. Înfrângerile suferite au fost toate în toamnă, trei dintre acestea în partide cu echipe calificate în play-off, Bihorul Beiuș (2–3), Crișul Sântandrei (2–4), Universitatea Oradea (0–3) și una chiar în prima etapă, cu FC Bihor II (0–2). Scorul de neprezentare administrat de studenți acasă, rămâne cea mai dură înfrângere a noastră în sezonul 2022/23.

OFENSIVA. CEA MAI BUNA DIN LIGA 4

Sergiu Ciocan golgheter și pasator decisiv

Formația noastră s-a remarcat în acest sezon ca una cu un apetit ofensiv aproape de nestăvilit, reușind să înscrie 85 de goluri (4,47 / meci), cel mai bun atac din toată Liga a 4-a, fiind urmată de Foresta Tileagd, cu 65 de reușite (2,71 / meci) și CS Diosig, cu 63 de reușite (2,63 / meci).

Principala “gură de foc” a Clubului Atletic din Oradea a fost același Sergiu Ciocan, cu 25 de reușite (11 în sezonul regulat și 14 în play-out), record prin care câștigă titlul de “golgheterul campionatului”, reușind totodată să devină și cel mai prolific marcator din istoria modernă a formației orădene (cu 72 de reușite), respectiv al 5-lea din 1910 până în prezent. Podiumul golgheterilor ce au evoluat în tricoul alb-verde a fost completat de Noah Farcaș (12 goluri) și Ákos Waritz (8 goluri), cei trei reușind astfel nu mai puțin de 53% din totalul golurilor marcate de CAO în acest sezon.

Noah Farcaș “locotenentul” perfect

Se spune că atacanții pur-sânge sunt egoiști, dar Sergiu Ciocan și Noah Farcaș au ținut să ne demonstreze contrarul, ocupând primele două poziții și în clasamentul paselor decisive, cu 10 și 8 assist-uri. Podiumul a fost completat de Laurențiu Criste, un tânăr mijlocaș care promite din ce în ce mai mult (cu 5 pase decisive), urmat îndeaproape de Lucian Mănoiu, jucător din aceeași generație, și căruia nu i-au trebuit prea multe partide pentru a-și servi colegii cu nu mai puțin de 4 pase de gol. În acest sezon, din punct de vedere al golurilor marcate, CAO s-a dovedit a fi cu adevărat periculoasă în partea a doua a meciurilor, când a reușit peste 60% din totalul golurilor marcate, în primele 15 minute după pauză, respectiv ultimele 15 minute ale jocului fiind perioadele cele mai propice pentru a vedea o reușită în plasa adversarilor.

DEFENSIVA. PUNCTUL NEVRALGIC

În această ediție de campionat, defensiva a fost cea care a scârțâit pentru “alb-verzi”, cu cele 28 de goluri primite, (1,47/meci), fiind abia a 6-a în ierarhia eșalonului al 4-lea, după echipe precum CS Diosig (0,63 goluri primite/meci), Crișul Sântandrei (0,78), Crișul Aleșd (0,94), Bihorul Beiuș (1,22) sau Vulturii Săcueni (1,33).

Mario Abagiu integralist în centrul apărării

Cel mai constant jucător din apărarea “atleticilor” a fost Mario Abagiu, fundașul central de doar 21 de ani (venit vara trecută de la Luceafărul Oradea) reușind să fie singurul integralist din întreg lotul formației noastre, cu 1.710 minute jucate, din tot atâtea posibile. “Pătrarul” originar din Drobeta-Turnu Severin a arătat însă că poate fi periculos și pe fază ofensivă, unde a reușit nu mai puțin de 5 goluri. Prezențe constante au avut și Cosmin Letan (în turul campionatului), respectiv Ovidiu Ienciu (în play-out), jucători cu certă experiență, care au avut rolul de a ajusta din greșelile venite natural, în contul tinerei noastre echipe. Vlad Naghi este un jucător care a intrat în linia defensivă a formației pregătite de Dragoș Căvășdan în pauza de iarnă, și nu a mai putut fi scos de acolo, evoluții constante și pentru fundașul stânga de 21 de ani (88% minute jucate, din minute posibile și un assist).

Cătălin Har printre portarii de top din L4

Tânărul goalkeeper Cătălin Har (n. 2005) s-a remarcat cu un record de 6 meciuri fără gol primit, situându-se în partea superioară a acestui clasament, unde este încadrat de portari mai experimentați, precum Cosmin Verdeș (10 meciuri fără gol primit), Sándor Ármós și Alexandru Schipko (câte 8 meciuri fiecare), Sorin Gavriș (7 meciuri), respectiv Daniel Zaha (tot cu 7 meciuri).

Lipsa experienței și a concentrării a făcut ca defensiva “alb-verde” să fie cea mai vulnerabilă în ultima jumătate de oră, cu 16 goluri primite (peste 57%), în timp ce o altă perioadă nefastă a fost marcată în primul sfert de oră al jocurilor, în special în prima parte a campionatului, când lipsa de omogenitate și-a spus mai accentuat cuvântul.

TINERET (LIGA 4/U19, LOCUL 3 PLAY-OFF, LOCUL 3 GENERAL)

Plecată de la zero absolut, CAO a avut în acest sezon destule dificultăți în a asambla două echipe competitive (una de seniori și una de juniori), astfel că echipa de U19 s-a bazat pe aceeași jucători care au făcut parte și din lotul primei echipe (30 de jucători rulați la U19), iar băieții au reușit să obțină bronzul județean, un rezultat care credem noi putea fi și mai bun, dar care nu este, pe de altă parte, unul de aruncat.

Condusă de pe margine de managerul sportiv Imre Lukács și antrenorul principal Attila Váradi, CAO U19 s-a dovedit o competitoare greu de răpus la nivelul juniorilor A1. Din cele 26 de meciuri disputate, 19 (73,08%) au fost victorii, 2 s-au terminat la egalitate, iar 5 cu victoria adversarelor. Tineretul a cam “măturar pe jos” în principiu cu adversarele sale, dar a avut probleme în a se impune în derby-urile de clasament, cele care în final au decis ierarhia finală.

Club Atletic Oradea U19 2022/23 toamnă

În sezonul regulat, principala adversară a fost Crișul Aleșd (în Seria Nord), apoi în play-off s-a format un nucleu dur de patru formații, alături de FC Bihor și LPS Bihor, cele care au dominat Seria Sud, în toamnă. Din păcate, “tinerii atletici” au reușit să adune doar 5 puncte (din 24 posibile în meciurile directe cu aceste echipe), contabilizate după un egal (în toamnă) și o victorie (în primăvară) cu Crișul Aleșd, respectiv un egal pe terenul celor de la LPS Bihorul, în casa istorică a CAO, stadionul Tineretului. Cea mai clară victorie obținută a fost un 11–0 acasă, cu Victoria Avram Iancu, în timp ce înfrângerile cele mai “grele” au fost la nu mai mult de două goluri diferență, 1–3 acasă cu Crișul Aleșd (în toamnă), respectiv 0–2 pe terenul celor de la FC Bihor.

APARAREA ITI CASTIGA PARTIDA, ATACUL CAMPIONATUL?!

Vlad Jiroș și Alex Panc centrul defensivei la U19

Cu doar 15 goluri primite, apărarea echipei noastre a fost de departe cea mai ermetică din Campionatul Județean U19, urmată de Crișul Aleșd (27 de goluri primite) și FC Bihor (29 de goluri primite), astfel avem un clasament răsturnat al celui oficial, competiția de anul acesta fiind în contradicție cu vechea zicală conform căreia “atacul îți câștigă partida, și apărarea campionatul”. Andrei Catana și Adrian Mal (25 și 23 de apariții) au fost liderii selecțiilor în defensiva tineretului, cu prezențe mai constante însă în toamnă, în timp ce în play-off, s-au remarcat în linia defensivă jucători precum Vlad Jiroș, Alex Panc, Darius Pop sau Lucian Mănoiu, nefiind de uitat nici portarii, Cătălin Har și Robert Bodea fiind clasați printre primii portari din campionatul de U19, la capitolul meciuri fără gol primit.

Raul Bodea golgheterul echipei de tineret

Cum precizam și anterior, atacul a dat tonul în această ediție de campionat, unde CAO este clasată pe exact același loc ca la general, 3, cu nu mai puțin de 114 goluri marcate (57 în sezonul regulat și 57 în play-off). Atacul băieților echipați în “alb-verde” a fost constant la înălțime, tridentul ofensiv: Noah Farcaș (14 goluri) – Raul Bodea (22 de goluri) – Robert Pădurean (16 goluri) semănând spaimă printre defensivele din campionatul județean de tineret. Aceștia au fost urmați de Aris Morar (10 goluri – toate în play-off), Dávid Bóné (9 goluri) și Szabolcs Kincses (7 goluri – printre cei mai tineri componenți ai lotului). Tot de la U19 vine și golul anului 2022, reușit de Robert Pădurean, din semi-foarfecă, premiat cu Ediția I a Trofeului Spielmann. De altfel “șeptarul” originar din Șuștiu (com. Lunca) reușind mai multe goluri prin acest procedeu spectaculos.

Cele mai multe goluri alte tineretului au fost reușite între min. 15 și 30 ale meciurilor (28 la număr), în timp ce perioadele așa zis vulnerabile sunt sensibil egale, în condițiile în care băieții pregătiți de Imre Lukács și Attila Váradi au încasat doar 15 goluri (0,58 goluri / meci).

CONCLUZII. RECONSTRUCTIA ISI ATINGE SCOPUL

Cu bune și rele, sezonul 2022/23 pentru Club Atletic Oradea și-a atins scopul, deoarece reconstrucția avută în plan a dat roade, astfel ieșind la lumină tineri jucători talentați, care încet, dar sigur își “cimentează” locul în prima garnitură orădeană. Totodată s-au alăturat proiectului, jucători experimentați, de real talent și implicare, acest mix făcându-ne să fim încrezători pentru noul sezon și obiectivele pe care le poate atinge această echipă.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy