După ce am trecut împreună prin cele mai importante momente și trăiri ale anului curent în cadrul articolului intitulat „Retrospectiva 2020“ (CLICK AICI), a venit momentul să analizăm un pic situația cifrelor existente în dreptul Club Atletic Oradea, la finalul a celor 10 etape scurse din primul sezon disputat de echipa noastră la nivelul Ligii a 3-a.
CAO. PE PODIUM LA FINALUL TOAMNEI
După disputarea a 10 etape din actualul sezon, formația noastră se clasează pe un bine meritat loc 3, la doar 3 puncte de locul secund, Minaur Baia Mare și la 7 puncte de liderul SCM Zalău, în același timp fiind la egalitate cu locul 4, Gloria Bistrița, dar cu un golaveraj ușor mai bun.
Dintre cele 10 partide, 8 au fost disputate pe teren, iar 2 decise la „masa verde“, din cauza problemelor existente cu pandemia de COVID-19. Pe teren, CAO a obținut 4 victorii (4–2 vs. Progresul Șomcuta Mare, 1–0 vs. CSC Sânmartin, 1–0 vs. Someșul Dej și 1–0 vs. Luceafărul Oradea), 2 egaluri (1–1 vs. SCM Zalău și 1–1 vs. Sportul Șimleu Silvaniei), respectiv a suferit 2 înfrângeri (1–4 vs. Minaur Baia Mare și 2–3 vs. Gloria Bistrița). În cele două partide decise la comisiile FRF, lucrurile s-au compensat, astfel a fost o victorie (3–0 vs. CSM Satu Mare) și o înfrângere (0–3 vs. SCM Zalău).
Club Atletic Oradea a câștigat așadar jumătate dintre partidele disputate, iar 60% dintre aceste victorii au fost pe teren propriu. 3 victorii au fost consemnate la limită, 1–0 fiind scorul favorit, în timp ce în cazul egalurilor și al înfrângerilor a fost un echilibru între meciurile disputate acasă și cele disputate în deplasare, evident dacă nu socotim rezultatele decise la Comisia de Disciplină.
OFENSIVA. MAI RISIPITOARE CA DEOBICEI
Deși „alb-verzii“ sunt cunoscuți ca o echipă ce practică un fotbal frumos, presărat cu multe șanse de a marca, ofensiva s-a dovedit destul de risipitoare, de multe ori poate chiar neinspirată în acest sezon de toamnă. În afară de partidele cu Gloria Bistrița (2–3) și Progresul Șomcuta Mare (4–2), băieții noștri n-au reușit să miște tabela mai departe de prima bornă. Astfel, cu 15 goluri marcate, CAO se situează undeva la mijlocul clasamentului (locurile 5–7) alături de echipe precum Sportul Șimleu sau Progresul Șomcuta, însă dacă am elimina din calcul victoria cu Satu Mare, CAO ar avea doar 12 goluri marcate, a doua cea mai slabă ofensivă, după Luceafărul Oradea.
Cea mai prolifică perioadă a fost în a doua jumătate a primei repriza, atunci când „atleticii“ au reușit să înscrie 50% dintre goluri. Finalul partidelor (după min. 75) a fost și el unul de bun augur, băieții noștri punctând în acest interval temporal de alte 4 ori.
În acest tur extins, CAO nu a avut un goleador în adevăratul sens al cuvântului, cum ne-a obișnuit în sezoanele precedente, forța grupului fiind mai degrabă factorul determinant. Astfel dintre cele 12 goluri marcate pe teren (1,5 goluri marcate/meci), 3 au fost opera lui Alex Lezeu, un jucător ce s-a consacrat la CAO mai mult ca un pasator decisiv decât ca un marcator veritabil. Totuși, mijlocașul ofensiv al „atleticilor“ a punctat, iată, de 3 ori în 8 etape (0,38 goluri/meci), în meciul cu Someșul Dej reușind chiar golul decisiv.
Aceste 3 goluri nu îl aduc însă din păcate în top 10 marcatori ai seriei, clasamentul golgheterilor fiind condus de Vasile Pop (Minaur) cu 6 goluri, urmat de Laur Nemeș (Șomcuta Mare) și Sebastian Serediuc (Minaur) cu câte 5 goluri, apoi o lungă listă de jucători care au reușit să puncteze de câte 4 ori. Pentru CAO au mai punctat, dar de câte 2 ori, Raul Ardelean, Marius Hosu și căpitanul Cosmin Letan, toți însă cu câte un gol decisiv dintre cele 2, Ardelean (vs. CSC Sânmartin), Hosu (vs. SCM Zalău) și Letan (vs. Sportul Șimleu).
DEFENSIVA. CEA MAI BUNA DIN SERIE
CAO a încasat în acest sezon de toamnă 14 goluri, dintre care doar 11 pe teren (1,38 goluri/meci), astfel fiind la egalitate cu liderul Minaur Baia Mare. Apărarea noastră a avut un start de sezon nesigur, încasând 8 din cele 12 goluri primite (72%) în primele 3 etape, după care lucrurile au început să se regleze, până la finalul toamnei devenind cea mai bună defensivă a seriei (alături de Minaur) și înregistrând 3 meciuri consecutive fără gol primit.
Dintre golurile primite, majoritatea (5 la număr) au fost încasate în primele 15 minute de după pauză, perioadă care pare astfel cea mai sensibilă pentru defensiva formației „de pe Crișul Repede.“ Următoarea perioadă ca vulnerabilitate s-a dovedit a fi a doua jumătate a primei reprize, când s-au încasat alte 4 goluri.
În cadrul liniei defensive, cea mai constantă prezență au avut-o Cosmin Verdeș (integralist), Bogdan Mintaș (97% din timp pe teren), Cristian Copil și Loren Ioviță (87% fiecare). Daniel Stan a fost o opțiune în 63% din timp, iar căpitanul Cosmin Letan și-a împărțit cele 630 de minute jucate (88% din timp) între linia mediană și linia defensivă, fiind un adevărat „jolly joker“ al așezării „alb-verzi“.
Portarul Cosmin Verdeș este singurul integralist din lotul orădean, jucând în toate cele 720 de minute și reușind să-și închidă poarta de 3 ori, astfel fiind pe prima poziție în clasamentul meciurilor fără gol primit la nivelul Seriei a X-a, alături de experimentatul Călin Albuț (Gloria Bistrița) și fostul portar al Unirii Dej, actualmente la Someșul, Loránd Székely.
SPORTIVITATE SI UN FOTBAL PLACUT OCHIULUI
În aceste 10 etape, Club Atletic Oradea s-a remarcat ca o echipă pozitivă, în care sportivitatea a fost un factor dominant. În total s-au încasat 16 cartonașe galbene, liderii acestui clasament fiind fundașul central Bogdan Mintaș și atacantul Victor Dobrescu, cu câte 3 cartonașe galbene, doi jucători experimentați, care s-au sacrificat de mai multe ori atunci când jocul a cerut-o sau cand mai tinerii lor colegi aveau nevoie de sprijin. De menționat ar fi că formația noastră nu a încasat nici un cartonaș roșu și nu a avut nici un jucător suspendat ca urmare a cumului de cartonașe galbene.
Referitor la minutele jucate, Cosmin Verdeș este singurul integralist, după cum menționam și anterior, în timp ce Constantin Roșu este aproape integralist, evoluând în 719 dintre cele 720 de minute posibile. Cei doi sunt urmați de Bogdan Mintaș (696 minute), Marius Hosu (685), Raul Ardelean (642), Cosmin Letan (630), Loren Ioviță, respectiv Cristian Copil (cu câte 629). Aceștia fiind fotbaliștii care au petrecut peste 85% din timpul posibil în dreptunghiul verde. Alex Lezeu a fost și el prezent în toate partidele din acest sezon de toamnă, dar a evoluat în doar 456 de minute (63% din timp pe teren).
În ciuda faptului că echipa orădeană ne-a obișnuit cu un stil de fotbal elaborat, rezultat al muncii staff-ului tehnic condus de Florin Farcaș, Dorin Mihuț și Vlad Ghețe, doar 3 din cele 12 goluri au venit ca urmare a unor pase decisive, sau a unor acțiuni construite. De vină ar putea fi chiar lipsa de luciditate a ofensivei, amintită și anterior, fapt ce s-a concluzionat ulterior prin reușite personale, multe venite de la jucători din linia mediană. Astfel la nivel de assist-uri, conduce Constantin Roșu, cu 2 reușite, el fiind urmat de Cristian Copil și Victor Dobrescu, cu câte o pasă decisivă.
CONCLUZII
Acest sezon de toamnă a fost cu siguranță unul de tranziție, de acomodare, iar rezultatul final este un onorabil loc 3, un loc 3 obținut cu multă trudă, iar după cum se poate observa și din cifre, CAO este o echipă, un grup unit în acest moment, etalând totodată un fotbal calitativ, plăcut ochiului. Desigur că anumite lucruri mai pot fi îmbunătățite, perioada de iarnă fiind momentul ideal pentru acest lucru, iar în retur suntem convinși că formația noastră va fi una și mai puternică.
Statistici complete in tabelele ce urmează
💚Forza CAO! Renaștem împreună! 110 ani❤️
@FOTO CAO 1910, crisana.ro, bihon.ro, CS Progresul Șomcuta Mare, sportulsalajean.ro, Dan Buia
PRIMARIA ORADEA SUSTINE CLUB ATLETIC ORADEA!
ERGOCON, FORELIT & GAP METAL SUSTIN CAO!
Adauga comentariu