Statistica. Cifrele sezonului de debut

Dragi suporteri, așa cum v-am obișnuit până acum, la final de stagiune tragem concluziile evoluțiilor avute de echipa noastră favorită, astfel, din această perspectivă vom expune în continuare statisticile complicatului sezon 2020–2021 al Seriei a 10-a, din Liga a 3-a, un sezon marcat de suișuri și coborâșuri, dar la finalul căruia am îndeplinit obiectivul trasat la începutul campionatului, locurile 1–7.

CAO. TERMINAM IN OBIECTIV, LA DEBUT

După disputarea tuturor etapelor din actualul sezon, Club Atletic Oradea se clasează pe un oarecum dezamăgitor loc 4, dezamăgitor prin prisma faptului că „alb-verzii“ s-au menținut pe treapta a treia a podiumului pentru nu mai puțin de 10 etape (din 18), fiind principala favorită la „medalia de bronz“ a Seriei a 10-a. Planurile au fost date peste cap de finalul subțire de campionat reușit de ai noștri băieți, care nu s-au regăsit și au reușit contra-performanța de a lega trei înfrângeri consecutive, fapt ce ne-a coborât imediat sub podium, dar pe un loc aflat totuși în obiectivul trasat în toamnă.

Deși o oarecare frustrare trebuie să recunoaștem că există, nu putem spune că acest loc 4 nu ne onorează, totuși, ținând cont și de faptul că ne-am aflat la debutul în eșalonul terț, dintre cei 27 de fotbaliști care au îmbrăcat tricoul alb-verde în acest sezon, 17 aflându-se la debut (63%), iar media de vârstă a lotului fiind de sub 23 de ani.

Din totalul celor 18 dispute, 8 au fost consemnate drept victorii, 7 ca înfrângeri, doar 3 meciuri terminându-se la egalitate, CAO fiind din multe puncte de vedere o echipă de totul sau nimic în această ediție de campionat. Dintre aceste dispute, 16 au avut loc pe teren, iar 2 au fost decise la „masa verde“, din cauza problemelor existente cu pandemia de COVID-19.

Pe teren, trupa „de pe Crișul Repede“ a avut un început de tur ezitant, dar terminat în forță, returul fiind desfășurat pe o partitură inversată, cu un debut în forță, urmat de puncte multe cedate pe final, multe, și cam peste tot. Adversarii preferați ai orădenilor au fost Progresul Șomcuta Mare (6 puncte, golaveraj 12–3) și Sportul Șimleu Silvaniei (4 puncte, golaveraj 5–1), în timp ce coșmarurile s-au numit Gloria Bistrița (1 punct, golaveraj 3–4) și SCM Zalău (1 punct, golaveraj 1–4). Ar mai fi totuși de menționat că partida retur cu Zalăul (înfrângere 0–3), a fost una dintre cele două partide decise la comisiile FRF, cealaltă fiind duelul tur cu Satu Mare (victorie 3–0).

Club Atletic Oradea a câștigat doar 44% dintre partidele disputate, iar 67% dintre aceste victorii au fost pe teren propriu. 4 victorii au fost consemnate la limită, 1–0 fiind scorul favorit, memorabilă fiind și victoria din prelungiri cu Minaur Baia Mare (scor 2–1). Egalurile au fost predominante în deplasare, în timp ce în cazul înfrângerilor, din 7 suferite, 5 s-au petrecut tot pe teren străin (adică peste 70%). Așadar, victorii multe pe Stadionul Iuliu Bodola, unde am reușit să ne impunem jocul și să rămânem neînvinși timp de mai bine de jumătate de an (până la partida cu Luceafărul) și meciuri mai puțin inspirate în deplasare, unde am făcut cadou puncte importante.

OFENSIVA. LACUNE MASCATE DE DOUA VICTORII LA SCOR

După un tur în care a arătat lipsită de inspirație în multe momente, ofensiva orădeană și-a arătat limitele și în sezonul de primăvară, în ultimele trei runde nereușind să marcheze nici măcar un singur gol. Totuși CAO a terminat drept al 4-alea cel mai prolific atac, și aceasta în special datorită a două meciuri în care „atleticii“ au dat drumul la robinetul cu goluri (4–0 vs. Sportul Șimleu Silvaniei și 8–1 vs. Progresul Șomcuta Mare). Totuși, cu cele 30 de goluri marcate și tipărite în clasamentul final (din care 12 reușite în galopurile de sănătate enumerate anterior), ne-am clasat destul de mult sub echipele ce au mers la baraj (Minaur – 41 de goluri, Zalău – 38 de goluri), dar și sub Someșul Dej, care de pe locul al 7-lea vine cu al treilea atac al seriei (32 de goluri).

Perioada cea mai prolifică a fost din min. 30 până în min. 60, adică înainte și după pauză, atunci când „atleticii“ au reușit să înscrie 50% dintre goluri. Finalul partidelor (după min. 75) a fost și el unul de bun augur, băieții noștri punctând în acest interval temporal de alte 7 ori. Doar 3 goluri au fost marcate din lovituri de pedeapsă, 4 fiind numărul total al penalty-urilor primite, așadar 1 penalty la 4 etape (excluzând partidele decise la masa verde).

În acest campionat, nu putem spune că formația noastră a avut un goleador în adevăratul sens al cuvântului, forța grupului fiind mai degrabă factorul determinant. Astfel, dintre cele 27 de goluri marcate pe teren (1,69 goluri marcate/meci), 6 au fost opera lui Marius Hosu, golgheter al echipei pentru al doilea sezon consecutiv, dar cu o medie de doar 0,38 goluri/meci de această dată. Totuși, imediat în apropierea lui s-au clasat golgheterul turului, Alex Lezeu, tânărul jucător de bandă Loren Ioviță și experimentatul decar Claudiu Codoban, toți cu câte 4 reușite.

Cu aceste 6 reușite, Hosu ocupă poziția a 4-a în clasamentul golgheterilor din Seria a 10-a, la egalitate cu alți 5 jucători (Sorian, Cădar, Chitaș, Serediuc și Mansour), în timp ce titlul de goleador este adjudecat de Vasile Pop (Minaur) cu 10 goluri, urmat de Raul Stanciu (căpitanul SCM Zalău) și Stefan Višić (Someșul Dej) cu 8, respectiv 7 reușite. În altă ordine de idei, pentru CAO au mai punctat în acest sezon Raul Ardelean, Cosmin Letan și Victor Dobrescu (câte 2 goluri), respectiv Alin Panti, Constantin Roșu și Andrei Iacob (câte un gol).

DEFENSIVA. CEA MAI BUNA DIN SERIE

În ciuda finalului nu prea reușit de campionat, defensiva „alb-verde“ a rămas una dintre cele mai exacte din C10, cu 22 de goluri încasate, fiind cea mai bună apărare, alături de Minaur Baia Mare și SCM Zalău. Dacă excludem și cele 3 goluri primite la masa verde cu Zalăul, CAO are abia 19 goluri primite (1,19 goluri/meci), fiind cea mai bună din această serie. În mini-retur, formația noastră favorită are o medie de 1 gol primit/meci, singura înfrângere la mai mult de un gol fiind la Dej, cu Someșul, iar singurul meci fără gol primit a fost acasă, cu Sportul Șimleu Silvaniei, așadar înfrângerile suferite nefiind niciodată de o manieră categorică.

Dintre golurile încasate, 6 au fost primite imediat după pauză (până în min. 60), iar 4 dintre ele în primele 15 minute ale jocurilor disputate, așadar, peste 45% din golurile încasate sunt în debutul reprizelor, de departe perioada cea mai sensibilă pentru formația „de pe Crișul Repede“. 2 goluri au fost primite din lovituri de pedeapsă, 3 fiind numărul total al penalty-urilor primite împotriva noastră, așadar aprox. 1 penalty la 5-6 etape (excluzând partidele decise la masa verde).

În cadrul liniei defensive, cea mai constantă prezență au avut-o Cosmin Verdeș (1.350 de minute; 94% din timp pe teren) și Loren Ioviță (1.333 de minute; 93% din timp pe teren), urmați de Bogdan Mintaș și Cristian Copil, cu 89%, respectiv 88% din timpul posibil de joc, petrecut în dreptunghiul verde. Daniel Stan a fost o opțiune în 73% din timp, iar căpitanul Cosmin Letan și-a împărțit cele 1.019  minute jucate (71% din timp) între linia mediană și linia defensivă, fiind și în retur un „jolly joker“ al așezării „alb-verzi“.

Goalkeeper-ul nostru, Cosmin Verdeș are 4 meciuri fără gol primit, performață cu care reușește să se claseze pe locul secund în clasamentul portarilor din Seria a 10-a, după Călin Albuț, veteranul dintre buturile Gloriei Bistrița având nu mai puțin de 6 partide în care nu a încasat niciun gol.

SPORTIVITATE SI UN FOTBAL IN GENERAL ELEGANT

În acest campionat, Club Atletic Oradea s-a remarcat ca o echipă în care sportivitatea a fost un factor dominant. În total s-au încasat 25 de cartonașe galbene, și nici măcar unul roșu, liderii acestui clasament fiind atacantul Victor Dobrescu cu 4 cartonașe galbene, urmat de Bogdan Mintaș, Cristian Copil și tânărul mijlocaș George Cherman, fiecare cu câte 3.

Cele mai multe minute jucate pentru CAO în acest sezon le are golgheterul Marius Hosu, care a apărut în toate partidele, dar nu este integralist, având 1.388 de minute jucate/1.440 posibile, fiind în aproximativ 96% din timp pe terenul de joc. Hosu e urmat de Cosmin Verdeș (1.350 de minute), care a apărat poarta orădeană în toate etapele până la ultima partidă, când i-a lăsat șansa debutului tânărului său coleg Radu Bob (n. 2004), debut reușit de altfel pentru acesta, evidențiindu-se cu câteva robinsonade. Cu peste 90% din timp petrecut în teren sunt și Loren Ioviță, respectiv Constantin Roșu, care au apărut în 1.333 de minute, respectiv 1.304. Tânărul mijlocaș Raul Ardelean a apărut și el în toate cele 16 partide ale sezonului, dar nu a evoluat decât în 76% din timpul de joc posibil (1.101 minute).

În ciuda faptului că echipa orădeană ne-a obișnuit cu un stil de fotbal elaborat, rezultat al muncii staff-ului tehnic condus de Florin Farcaș, Dorin Mihuț și Vlad Ghețe, doar 7 din cele 27 de goluri (26%)  au venit ca urmare a unor pase decisive, sau a unor acțiuni construite. Astfel, la nivel de assist-uri, cele mai multe reușite îi aparțin nou-venitului Claudiu Codoban (4 pase decisive), urmat de Hosu, Roșu și Cherman (câte 2), respectiv Lezeu, Copil și Dobrescu (câte 1).

CONCLUZII

Acest sezon de Liga a 3-a îl putem cataloga ca fiind unul de rodaj, iar rezultatul final este un onorabil loc 4, un loc 4 ce ne-a adus în obiectivul trasat toamna trecută, chiar dacă la un moment dat cu toții am simțit că puteam obține și mai mult. Anumite lucruri pot fi îmbunătățite, suntem conștienți de asta, iar la aspectele mai puțin reușite vom fi atenți în perioada de pregătire din vară, totul pentru ca formația noastră să arate și mai bine în sezonul ce va urma.

Statistici complete in tabelele ce urmează

Articol scris de Ionuț Șereș

💚Forza CAO! Renaștem împreună! 110 ani❤️

@FOTO CAO 1910, crisana.ro, bihon.ro, FC Someșul Dej

PRIMARIA ORADEA SUSTINE CLUB ATLETIC ORADEA!

EPOROTON, INTERIOO & SMART AGRO MACHINES SUSTIN CAO!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy