A doua parte a sezonului 2023/24, în care s-au jucat fazele finale, de play-off și play-out, a fost una cu suișuri și coborâșuri pentru formația alb-verde. Calificată în această fază a competiției din Seria Sud, pe care a câștigat-o categoric în toamnă, Club Atletic Oradea și-a propus promovarea în Liga a 3-a, respectiv câștigarea fazei județene a Cupei României.
Din păcate niciunul dintre obiectivele trasate nu a fost îndeplinit, deși parcursul “atleticilor” nu poate fi considerat chiar unul negativ. CAO a încheiat cea mai puternică competiție județeană pe ultima treaptă a podiumului, cu 28 de puncte (obținute în 14 etape), la patru lungimi în spatele revelației Foresta Tileagd, respectiv nouă puncte în urma noii campioane județene, CS Diosig. Pe de altă parte, în Cupa României, obiectivul a fost la un vârf de bocanc de a fi îndeplinit, ai noștri pierzând finala după loteria penalty-urilor, în fața celor de la Bihorul Beiuș.
OFENSIVA. PROLIFICA…SI TOTUSI RISIPITOARE
Cu cele 34 de goluri reușite în această primăvară (2,43 goluri/meci), linia de atac orădeană s-a clasat în campionat tot pe poziția a 3-a, după CS Diosig și Foresta Tileagd. Celor 34 de goluri marcate în Liga a 4-a li s-au alăturat alte 3 în Cupa României, cifra totală pentru această primăvară fiind de 37 de goluri marcate. La nivelul sezonului 2023/24, CAO s-a clasat pe poziția a doua, după aceeași formație din Diosig, cu 117 goluri marcate (3,44 goluri/meci), față de cele 132 ale diosiganilor (4 goluri/meci). Din totalul de 117 goluri reușite, nu mai puțin de 77 de goluri (65,81%) le-a aparținut celor trei jucători din linia ofensivă: Róbert Gergely (30 de goluri), Sergiu Ciocan (27 de goluri) și Ákos Waritz (20 de goluri). Retras pe o poziție defensivă în partea secundă a sezonului, căpitanul Sebi Zádori s-a oprit la borna de 12 goluri, în schimb a adus echilibru și consistență în alte zone ale mecanismului orădean.
Cea mai prolifică perioadă de joc a formației noastre a fost între minutele 30 și 60, atunci când “vulturii verzi” au marcat 53 de goluri (45,30% din totalul reușitelor avute în acest sezon). Din totalul de 117 goluri marcate în acest an competițional, 90 de goluri (77%) au fost rezultatul unui joc colectiv, liderul assist-urilor fiind Sebi Zádori, cu 19 pase decisive, contribuția sa în jocul “atleticilor” fiind cum am menționat și anterior, consistentă. O bună viziune de joc au arătat și Ciocan (16 pase decisive), Gergely (15 pase decisive) și Waritz (12 pase decisive). Ar mai fi de menționat că dintre cele 117 goluri marcate, doar două au fost reușite din lovituri de pedeapsă (1,70%), fiind probabil una dintre cele mai dezavantajate echipe la acest capitol (2 penalty-uri primite în 34 de meciuri). Pe lângă golurile marcate, ofensiva orădeană s-a arătat și deosebit de risipitoare, în medie reușind un gol la 3-4 ocazii de poartă clare.
DEFENSIVA. MOMENTE BUNE SI MAI PUTIN BUNE…
Deși a dat impresia unei defensive solide la finalul sezonului regulat, cu doar 14 goluri încasate (13 în campionat, 1 în cupă), faza play-off-ului ne-a dovedit că apărarea “alb-verzilor” mai are mult de muncă. Poziționată pe locul 2 în “clasamentul defensiv” al play-off-ului cu 22 de goluri primite (1,57 goluri/meci), CAO a rămas totuși departe de pretențiile liderului CS Diosig, care s-a lăudat cu doar 9 goluri primite (0,64 goluri/meci), dintre care 5 primite chiar de la băieții noștri. Per total, orădenii au încasat 35 de goluri în acest sezon de Liga a 4-a, fiind abia pe poziția a 4-a, după CS Diosig (14 goluri primite), Foresta Tileagd (33) și Bihorul Beiuș (34). La cele 35 de goluri încasate în campionat, se mai adaugă 4 în Cupa României, însumând un total de 39 de goluri (1,15 goluri/meci).
Tot din linia defensivă vin și cei mai constanți jucători ai echipei în acest sezon, este vorba despre Lucian Mănoiu și Sebi Zádori (ambii integraliști în play-off), respectiv Cristian Jurcuț și Sebi Mîndrila, aflați la mică distanță de a fi și el integraliști pentru CAO, în această primăvară. Căpitanul formației noastre are și cele mai multe minute disputate în acest sezon (3.005 minute). Revenind la performanțele apărării noastre, în acest play-off, CAO a reușit să termine fără gol primit în doar 3 din cele 14 partide disputate, perioada cea mai nefastă fiind în ultimul sfert de oră, când s-au primit cele mai multe goluri din acest campionat 2023/24, nu mai puțin de 14 (36%), linie păstrată și în play-off. Dacă în toamnă, atât Matt Reynolds, cât și Cătălin Har au reușit să scape fără gol primit în câte 2 partide fiecare (în care au fost integraliști), acum doar portarul jamaican și-a mai adăugat 2 reușite, în rest arătând și el destul de multe sincope.
Cu 29 de cartonașe galbene și 2 cartonașe roșii încasate, formația noastră se clasează tot pe poziția a 3-a în Liga a 4-a, și la acest capitol, după CS Oșorhei (43 de galbene, 3 roșii) și Foresta Tileagd (36 de galbene, 1 roșu). La cartonașele din play-off se adaugă cele 37 de cartonașe galbene și 2 cartonașe roșii din sezonul regulat, respectiv cele 10 galbene obținute în fazele finale ale cupei. CAO realizat astfel un total de 76 de cartonașe galbene (2 galbene/meci) și 4 cartonașe roșii (1 roșu/9 meciuri), o medie rezonabilă pentru o echipă ce trebuie să lupte cu ardoare pentru obiectivele sale meci de meci.
CONCLUZII. TREND POZITIV
Deși nu a obținut maximul posibil de la acest sezon, colectivul Club Atletic Oradea se poate considera relativ mulțumit de parcursul avut, unul ce se înscrie pe un trend pozitiv, față de sezonul anterior. CAO a suferit în acest an competițional doar 2 înfrângeri, reușind să-i înscrie campioanei CS Diosig 7 goluri, jumătate dintre golurile primite de aceasta în întregul sezon, astfel că semnele bune există, iar nouă nu ne rămâne decât să muncim mai mult și să ne corectăm greșelile.
CA Oradea 2023/24: Matthew Reynolds, Cătălin Har, David Negrea – Darlon Guppy, Mario Abagiu, Vlad Naghi, Alex Panc, Ovidiu Ienciu, Sebastian Mîndrila, Lucian Mănoiu, Szabocls Kincses, Darius Pop, Andrei Haș, Raul Ardelean, Cristian Jurcuț, Sebastian Zádori, Marcel Joseph, Roland Pohl, Eduard Tămaș, Kevin Valdivia, Dávid Coroianu, Florin Vesa, Mario Vesa, Andrei Șut, Ákos Waritz, Sergiu Ciocan, Róbert Gergely, Máté Budai – Imre Lukács (antrenor principal), Andrei Haș (antrenor secund), János Bojtor (antrenor de portari), Cristian Gurău (preparator fizic), Marius Chereji (director sportiv), Ionuț Șereș (delegat).
Au mai reprezentat clubul, în prima parte a sezonului: Vlad Jiroș, Antonio Hadade, Pranay Fadnis, Laurențiu Criste, Robert Pădurean și Attila Váradi (antrenor de portari).
✍️Click aici pentru cronicile de meci ale CAO
**Clasamentul la final de sezon regulat și Echipa tip (după timpul de joc efectiv)
👇Date și statistici complete
✍🏻Autor: Ionuț Șereș
📷Foto: CA Oradea / Teo Biriș (bihon.ro) / Ciprian Tișe
Adauga comentariu