Prima parte a sezonului 2023/24 a fost una excelentă pentru echipa de seniori a Clubului Atletic din Oradea, care pe parcursul celor 18 meciuri oficiale disputate (16 în campionat și 2 în cupă) a rămas neînvinsă, obținând 15 victorii și 3 egaluri. De asemenea “alb-verzii” au avut cel mai bun atac din Seria Sud a Ligii a 4-a (cu 67 de goluri marcate) și cea mai bună defensivă (cu doar 13 goluri primite), respectiv al doilea atac și a doua defensivă, într-un clasament general al Ligii a 4-a, după CS Diosig, câștigătoarea Seriei Nord. Dacă adăugăm și cele două partide disputate în faza județeană a Cupei României, CAO a reușit nu mai puțin de 80 de goluri, primind în schimb doar 14.
OFENSIVA. CEI PATRU FANTASTICI
La împlinirea a 80 de ani de când reușea să câștige primul său titlu, campionatul Ungariei (1943/44), “alb-verzii” au arătat un puternic apetit ofensiv, în special prin trio-ul Gergely–Waritz–Ciocan, care a reușit să scuture plasele adverse de nu mai puțin de 54 de ori (din totalul de 80), reprezentând o pondere majoritară, de 67,50%. Róbert Gergely (23 de goluri), este cel mai utilizat jucător în acest sezon, dar totodată conduce și clasamentul golgheterilor celor de la CAO, el fiind urmat de Sergiu Ciocan (18 goluri) și Ákos Waritz (13 goluri). Linia ofensivă a fost susținută de un solid compartiment median, unde căpitanul Sebi Zádori (9 goluri și 12 pase decisive) a fost mereu la datorie, atunci când primii trei amintiți nu au reușit să facă diferența.
Cu 4,22 goluri/meci, Club Atletic Oradea a suplinit anumite sincope defensive, pe care le-a mai avut de-a lungul ultimelor 6 luni. Perioada cea mai prolifică a fost de departe, ultimul sfert de oră al primei reprize, respectiv primele 15 minute din partea a doua, când favoriții noștri au punctat de nu mai puțin de 37 de ori (46,25% din golurile reușite). Sergiu Ciocan și Róbert Gergely au fost cu siguranță fotbaliștii care au avut pofta cea mai mare de gol (1,5 și 1,28 goluri marcate/meci), dar atât căpitanul Zádori, cu un joc de echipă fantastic, cât și cel mai bun marcator de la refondarea clubului, Ciocan, respectiv argintul viu Gergely, s-au dovedit, de asemenea, altruiști față de colegii lor, primii doi conducând clasamentul paselor decisive (cu câte 12 pase reușite), urmați de Gergely, doar la un assist în spate, 11.
DEFENSIVA. PRIMA DIN SUD, A DOUA LA GENERAL
În ciuda faptului că nu s-a ridicat mereu la nivelul ofensivei, apărarea “alb-verde” a primit doar 14 goluri (13 în campionat, 1 în cupă) dovedindu-se totuși una redutabilă, în ciuda micilor desincronizări ce au mai apărut pe parcurs. Cu doar 0,78 goluri primite/meci, defensiva unde Lucian Mănoiu, Ovidiu Ienciu și Vlad Naghi au fost punctele cele mai fixe, s-a dovedit vulnerabilă mai ales pe finalurile de repriză, perioade în care a încasat nu mai puțin de 9 goluri (64,29%). Lucian Mănoiu și Darius Pop au fost în schimb jucătorii cu profil defensiv, care au prezentat cel mai ridicat apetit ofensiv, cei doi reușind împreună nu mai puțin de 10 pase decisive și 4 goluri.
Club Atletic Oradea a reușit să scape fără gol primit în aproape jumătate din partidele disputate (8 din 18), într-un clasament al portarilor care au reușit să închidă poarta la nivelul Ligii a 4-a Bihor, Matthew Reynolds și Cătălin Har se află însă pe poziții mai mult de mijloc, spre coadă, fiecare cu doar câte 2 “clean sheet-uri”. Aici ar trebui totuși să menționăm că în poarta “atleticilor” concurența a fost mai mare, staff-ul tehnic având în Reynolds, Har și Negrea, trei opțiuni viabile pentru prima echipă. Așadar, Reynolds a închis poarta la Roșia și la Ștei, Har a reușit același lucru la Salonta și la Cociuba Mare (plus în Cupa României, cu Universitatea Oradea), restul de 3 partide fiind eforturi comune, Har și Negrea (vs. Avram Iancu), Reynolds și Har (vs. Dobrești, în tur), respectiv Reynolds și Negrea (vs. Dobrești, în retur).
La nivelul avertismentelor primite, formația noastră s-a dovedit a fi una ceva mai contondentă decât sezonul trecut. “Alb-verzii” au strâns nu mai puțin de 37 de galbene (36 în campionat și 1 în cupă) și două roșii acordate direct (Haș și Waritz). Liderul detașat al cartonașelor a fost chiar căpitanul, Zádori, care a strâns nu mai puțin de 6, în lupta sa de a duce corabia orădeană în port (a se înțelege play-off). Cu acest repertoriu bogat de avertismente, CAO ocupă locul al 4-lea în Seria Sud, respectiv al 6-lea la general.
CONCLUZII. 2024 AR PUTEA FI ANUL NOSTRU
După ce a încheiat en-fanfare anul 2023, neînvinsă încă din octombrie 2022, cu cel mai bun atac și cea mai bună defensivă din seria sa, ba chiar mai mult, stabilind scorul campionatului (15–0 vs. Viitorul Dobrești), Club Atletic Oradea se află într-un moment decisiv, în care poate ataca play-off-ul Ligii a 4-a Bihor, cu șanse reale, respectiv promovarea în Liga a 3-a. Acest obiectiv pare obligatoriu, cu cât la finalul acestui sezon, vom aniversa și 80 de ani de la primul titlu cucerit de gruparea “alb-verde”, campionatul Ungariei (1943/44).
În această ordine de idei, cu băieții noștri ne vom revedea în 2024, odată cu reunirea lotului, care va fi pe 29 ianuarie. Programul amicalelor este deja stabilit, iar câteva întăriri la nivel de lot sunt deja în “joc de glezne”, dar mai multe vă vom prezenta la timpul potrivit. Pănă atunci, vă urăm încă o dată, cu cea mai mare căldură, Sărbători fericite, în alb-verde!
✍️Click aici pentru cronicile de meci ale CAO
**Clasamentul la final de sezon regulat și Echipa tip (după numărul de minute)
👇Date și statistici complete
Adauga comentariu