După cum ați putut citi în episodul 4 al mini seriei „CAO 110 ani”, odată cu anul 1963, Club Atletic Oradea dispare de pe firmamentul fotbalului românesc, dar nu oricum, ce purtând numele rivalei sale istorice, Crișana Oradea. Un final de poveste deopotrivă trist și nedemn pentru cel mai titrat club de fotbal care a reprezentat vreodată meleagurile Oradiei și ale Crișanei.
Spiritul CAO a dăinuit totuși în umbra echipelor orădene pentru următorii zeci de ani, dar performanțele atinse de gruparea „atletică” nu aveau să mai fie repetate de vreun club de fotbal local. Lipsa acută de performanțe a venit oarecum în ciuda unor generații deosebite de jucători care aveau să îmbrace tricoul roș-albastru al FC Bihor, noua echipă fanion a orașului și a regiunii.
Monopolul pus de echipele departamentale precum Steaua, Dinamo sau Victoria, la care se adăugau alte echipe favorite ale comuniștilor, cum ar fi FC Olt sau Flacăra Moreni, dar și echipe ce practicau un fotbal spectaculos, ca FC Argeș, Universitatea Craiova sau Corvinul Hunedoara, printre altele, făceau accederea spre trofee aproape imposibilă.
După 1990, memoria CAO și a performanțelor sale a revenit treptat la viață în subconștientul suporterului orădean, însă 2016 a fost anul când, ideea „trezirii din somn” a gigantului fotbalului bihorean a prins cu adevărat contur. Respectivul an începea cum nu se putea mai prost pentru fotbalul bihorean, echipa ce reprezentase onorabil județul în ultimii (aproape) 58 de ani, FC Bihor, își dădea obștescul sfârșit, după mai multe perioade de management defectuos ce aveau să aducă finanțele clubului într-un colaps fără de întoarcere.
La nivelul fotbalului orădean, pe parcursul acestui zbuciumat an, s-au putut observa o serie de tentative de a reveni în prim plan, toate însă prăbușindu-se sub ochiul critic a unui public cunoscător de fotbal (care nu se mulțumea cu un simplu proiect schițat rapid pe hârtie), dar și a unui mediu de afaceri ce nu părea să fie dispus a mai investi prea curând (nici bani, nici încredere) în sportul rege. În această atmosferă lipsită de speranță și orizont, un grup de oameni inimoși, simpli iubitori de fotbal, microbiști ca noi toți, au avut o idee, aceea de a reda cezarului ce era de drept al său, de a reda Clubului Atletic Oradea dreptul său de a reprezenta municipiul de pe malurile Crișului Repede și căldurosul său public, atât de bun cunoscător al fenomenului fotbalistic.
De la această idee (dorință) a unor microbiști rămași fără obiectul hobby-ului lor, fotbalul, a luat ființă, la data de 17 martie 2017, un proiect văzut de mulți ca nebunie curată, Club Atletic Oradea 1910. Membrii fondatori ai CAO 1910 și inițiatorii revirimentului trupei „alb-verde” în fotbalul orădean, bihorean și românesc sunt: Florin Mal (președinte), Marcel Boldiș (vice-președinte), Marius Chereji (director sportiv), Ioan Torjoc, Ionel Zdrîncă și Mariana Demian (membrii în consiliul de administrație).
După o serie de negocieri intense, pe 28 iulie 2017, Club Atletic Oradea semna un protocol de colaborare cu CSM Oradea, clubul sportiv al municipalității fiind cel care salvase centrul de copii și juniori al FC Bihor (în momentul desființării), dând astfel șansa tinerilor fotbaliști orădeni să-și continue activitatea sportivă. De cealaltă parte, clubul nostru le oferea sportivilor șansa continuității activității la nivel de seniori, de altfel filosofiile ambelor entități îmbinându-se armonios și fiind axate pe o creștere organică, fără arderea inutilă a etapelor.
În aceeași perioadă, CAO se înscria în Liga V – Bihor, fiind repartizată în Seria I (Nord), alături de echipe precum: Dinamo Oradea, Foresta Tileagd, Voința Suplac, Cetatea Biharia, Minerul Șuncuiuș sau Locadin Țețchea, printre altele, foste divizionare „D” sau chiar „C”.
Sezonul 2017–2018 a fost unul dominat autoritar de „alb-verzi” care au obținut o linie de clasament de invidiat, 24–1–1, cu 146 de goluri marcate (cel mai bun atac din tot județul, inclusiv Liga 4) și doar 21 încasate (cea mai bună defensivă din tot județul, din nou, inclusiv Liga 4). Acest prim sezon de la renaștere a fost și unul încărcat de simbolism, fotbaliștii noștri purtând un echipament alb cu dungi verzi, personalizat după modelul original purtat de generația NAC ’44. De asemenea, lovitura de start a noului campionat a fost dată de dl. Imre Magyari, un fan înfocat al CAO/ NAC, dar și un colecționar împătimit, acesta oferind, de altfel, clubului nostru un fanion original al CAO/ NAC.
CAO 2017–2018 (locul 1, Liga 5), rândul de sus (de la stânga la dreapta): Călin Capotă (manager general), Șerban Man (23 de meciuri – 2 goluri), Marcel Hering (11 – 6), Leontin Jurca (24 – 27), Andrei Haș (23 – 16), Răzvan Egri (20 – 0), Eduard Ruska (9 – 0), Alin Panti (22 – 3), Zoltán Köteles (9 – 0), Zoltán László (12 – 8), Remus Pașca (23 – 26), Florin Farcaș (antrenor principal); rândul de jos (de la stânga la dreapta): Cosmin Câmpean (4 – 1), Marian Mihuț (5 – 2), Ionuț Raț (12 – 2), Vlăduț Mihai (8 – 1), Octavian Cîrjan (12 – 5), Erik Țîrtea (20 – 1), George Mangra (5 – 1), Adrian Balog (26 – 1), Dumitru Sabău (22 – 0), Darius Costea (23 – 22). Lipsesc din poză sau au venit pe parcursul sezonului: Andrei Alungi (12 – 0), Raul Bălăiban (11 – 2), Raul Gheorghiță (4 – 0), Vlad Toma (4 – 0), Remus Varodi (12 – 4), Beniamin Boka (3 – 1), Marc Hălmăgean (11 – 1), Sebastian Popa (8 – 1), Darius Torok (13 – 1), Alexandru Junc (3 – 1) și Emil Popa (12 – 11).
Sezonul 2018–2019 al Ligii a 4-a nu a fost tocmai cel mai ușor pentru trupa „de pe Crișul Repede”, clubul nostru respectându-și ideologia expusă în momentul reînființării și dând credit tânărului grup de fotbaliști bihoreni ce obținuse promovarea, en-fanfare, în eșalonul cu numărul patru. Principala rivală a CAO a fost CSC Sânmartin, club care a beneficiat de un grup de jucători cu experiența diviziilor B și C, fapt ce a făcut în final diferența în lupta cu talentatul, dar neexperimentatul nostru lot. Totuși „atleticii” au încheiat campionatul pe locul secund, îndeplinindu-și obiectivul trasat la începutul sezonului (locurile 1–5) și arătând totodată un fotbal plăcut ochiului. 20 de victorii și 3 remize a obținut formația noastră, cedând însă de 5 ori toate punctele puse în joc.
CAO 2018–2019 (locul 2, Liga 4), rândul de sus (de la stânga la dreapta): Andrei Toma (4 meciuri – 0 goluri), Andrei Alungi (16 – 1), Alin Panti (26 – 3), Răzvan Egri (25 – 0), Patrick Gânțe (2 – 0), Zoltán Köteles (5 – 0); rândul din mijloc (de la stânga la dreapta): Eduard Ruska (6 – 0), Alexandru Junc (0 – 0), Mario Junc (15 – 3), Andrei Haș (23 – 5), Florin Farcaș (antrenor principal), Adrian Balog (27 – 2), Șerban Man (22 – 2), Dumitru Sabău (11 – 1), Remus Pașca (24 – 16); rândul de jos (de la stânga la dreapta): Darius Costea (24 – 6), István Bartók (7 – 2), Darius Torok (20 – 3), Sergiu Ciocan (27 – 29, golgheterul Ligii a 4-a – Bihor), Marc Hălmăgean (5 – 0), Raul Bălăiban (2 – 1), Raul Gheorghiță (0 – 0). Lipsesc din poză sau au venit pe parcursul sezonului: Cosmin Letan (18 – 0), Patrick Blăgea (16 – 3), George Tenche (13 – 0), Amir Hornfeck (11 – 0), Marius Hosu (9 – 2), Bogdan Laslău (8 – 1), Raul Ardelean (8 – 0), Erik Țîrtea (7 – 0), Alexandru Maria (5 – 0), Andy Asandului (4 – 0) și Dorin Mihuț (antrenor secund).
Ediția următoare de campionat (2019–2020) a fost a treia pentru Club Atletic Oradea de la reînființare, respectiv a doua petrecută la nivelul eșalonului al patrulea. Formația noastră a plecat cu obiectivul clar de a câștiga cupa și campionatul județului Bihor, sub comanda aceluiași antrenor principal Florin Farcaș, ajutat de fostul internațional român, Dorin Mihuț și antrenorul cu portarii Vlad Ghețe.
În ciuda unei serii județene complicate, din care au făcut parte foste divizionare terțe (Unirea Valea lui Mihai, CS Oșorhei, Olimpia Salonta, Bihorul Beiuș sau Crișul Aleșd), urmașele unor echipe altădată de temut (CSO Ștei și Universitatea Oradea), dar și alte echipe mai tinere, însă cu aspirații de mai bine, precum Viitorul Borș sau Crișul Sântandrei, CAO a „măturat” în turul campionatului tot ce i-a ieșit în cale, fiind declarată, fără emoții, „campioană de toamnă”.
Pandemia de COVID–19 a făcut însă din acest sezon unul cu adevărat special, campionatul sistându-se chiar în săptămâna în care programa prima etapă a returului. După mai bine de două luni de inactivitate, după cum știm deja, AJF Bihor a decis înghețarea sezonului și desemnarea Club Atletic Oradea drept campioană a Bihorului și reprezentanta oficială la barajul pentru promovarea în Liga 3.
Astfel, linia de clasament din toamnă a devenit și cea finală, clubul nostru încheind ediția 2019–2020 a „D-ului” bihorean cu 15 victorii din 15 posibile, 69 de goluri marcate (cel mai bun atac) și doar 6 încasate (cea mai bună defensivă). CAO a dat și primii doi marcatori ai campionatului, Marius Hosu cu 26 de goluri, respectiv Sergiu Ciocan cu 12 goluri, în timp ce Vlad Ghețe a fost portarul cu cele mai multe meciuri fără gol primit din întreaga Ligă a 4-a (8 meciuri). Nici la capitolul „pase decisive” echipa noastră nu s-a lăsat mai prejos, fiind printre cele mai inspirate din județ la găsirea culoarelor de gol, prin același Marius Hosu (cu 7 assist-uri în cupă și în campionat), urmat de Cristian Copil și Alexandru Lezeu (fiecare cu câte 6 assist-uri).
La nivelul Cupei României, formația noastră a ajuns în semi-finalele fazei județene, după ce a trecut pe rând de Locadin Țețchea (14–1), Minerul Șuncuiuș (2–0), respectiv Zorile Buntești (4–1), semi-finala împotriva rivalei locale, Universitatea, nedisputându-se deocamdată datorită crizei organizaționale mondiale create de pandemia de COVID–19.
Același sezon a adus câteva elemente de noutate notabile, astfel Club Atletic Oradea a semnat un parteneriat crucial cu Primăria Oradea, legiferându-și astfel statutul de reprezentantă fanion a orașului din punct de vedere fotbalistic. În același timp, academia „CSM–CAO” a demonstrat încă o dată că resursele fotbalistice ale Oradiei sunt inepuizabile, dar și că în cadrul centrului nostru de copii și juniori se lucrează calitativ. Rezultatele muncii susținute s-au numit de această dată Patrick Gânțe și Luca Popa, dacă primul a semnat deja un contract cu AS Roma (după ce a mai susținut probe de joc și la Liverpool FC), cel de-al doilea a fost în ultima vreme în vizorul unui alt club italian de prestigiu, Inter Milano, unde a susținut și probe de joc.
Un alt subiect intens dezbătut (pe la colțuri) a fost reapariția culorilor roș-albastre pe echipamentul CAO. Această decizie a fost luată de clubul nostru din respect și prețuire față de culorile orașului și județului pe care îl reprezintă. Clubul nostru ține să menționeze că cele două seturi de echipament („alb-verde” și „roș-albastru”) reprezintă perioade diferite din istoria Club Atletic Oradea (din 1910 până în 1963, cum s-a putut citi și de-a lungul acestei mini serii), dar nu mai puțin lipsite de importanță. Astfel la nivel organizatoric, cele două rânduri de echipament se află pe aceeași treaptă, neexistând „echipament de acasă” sau „echipament de deplasare”, alegerea unuia sau altuia pentru disputarea unui meci fiind mai mult conjuncturală.
CAO 2019–2020 (locul 1, Liga 4), rândul de sus (de la stânga la dreapta): Florin Farcaș (antrenor principal), Luca Popa (0 – 0), Patrick Gânțe (8 – 5), Nadin Herman (1 – 0), Radu Bob (0 – 0), George Tenche (10 – 0), Loren Ioviță (8 – 0), Victor Dobrescu (3 – 1), Dorin Mihuț (antrenor secund); rândul din mijloc (de la stânga la dreapta): Șerban Man (12 – 3), Marius Hosu (13 – 26), Andrei Haș (14 – 0), Alin Panti (15 – 3), Daniel Stan (13 – 1), Patrick Blăgea (11 – 3), Andrei Farcaș (2 – 0), Adrian Balog (15 – 0), Alexandru Lezeu (15 – 3), Cosmin Letan (15 – 2); rândul din jos (de la stânga la dreapta): Vlad Negruțiu (3 – 0), Darius Torok (3 – 0), Sergiu Ciocan (15 – 12), Vlad Ghețe (15 – 1), Darius Costea (10 – 6), Raul Ardelean (6 – 0), Cristian Copil (14 – 1). Lipsesc din poză sau au venit pe parcursul sezonului: Erik Țîrtea (0 – 0), István Debre (0 – 0), Dan Jurcă (0 – 0), George Cherman (0 – 0), Andrei Iacob (0 – 0) și Andrei Roman (0 – 0).
Acesta a fost ultimul episod al mini seriei aniversare „CAO 110 ani”, sperăm că v-a făcut plăcere să urmăriți complicatul, dar și interesantul traseu al Club Atletic Oradea prin valurile istoriei. Clubul nostru le urează un sincer „La mulți ani!” tuturor celor implicați în renașterea clubului, de la suporteri, la sponsori (fără de care acest proiect nu s-ar fi susținut financiar), staff administrativ, staff tehnic și nu în ultimul rând principalilor noștri actori, fotbaliștii. Familia CAO vă îndeamnă de asemenea să cinstiți memoria fotbaliștilor, antrenorilor, conducătorilor și suporterilor care au scris istorie înainte de 1963, iar puținilor supraviețuitori ai perioadelor respective, multă sănătate și să ne bucurați cu poveștile voastre pentru cât mai mulți ani de acum înainte.
💚Forza CAO! Renaștem împreună! 110 ani❤️
@FOTO CAO 1910, ebihoreanul.ro, bihon.ro, crisana.ro
PRIMARIA ORADEA SUSTINE CLUB ATLETIC ORADEA!
PARTENERII & SPONSORII RAMAN LOIALI PROIECTULUI CAO!
Adauga comentariu